ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/07/2017 04:00 EEST | Updated 03/07/2017 07:46 EEST

Καταγγελίες για καθυστέρηση της πυροσβεστικής στην Μάνη. Μεγάλες οι υλικές ζημιές

Eurokinissi

Μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μάνη. Σπίτια κάηκαν στις περιοχές Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή, με τον δήμαρχο, Πέτρο Ανδρεάκο, να ρίχνει την απόλυτη ευθύνη στην πυροσβεστική, λέγοντας πως δεν υπήρξε συντονισμός.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, έκανε λόγο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», δήλωσε η ίδια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ακόμα, προσθέτει ότι «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές», αλλά όπως σημειώνει, «ελπίζουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Όσον αφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι φωτιές, η Αδαμαντία Τζανετέα αναφέρει ότι «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα» και συμπληρώνει: «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών». Επίσης, εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα Σινούκ και δύο Καναντέρ. 

Παράλληλα, πυρκαγιά μαίνεται και σε δασική έκταση και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα Αττικής, πάνω από το παλιό νεκροταφείο. Στην πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 3.30 το πρωί, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα και στην Κεφαλονιά.