Στοιχεία δικογραφίας Γιακουμάκη: «Στη Σχολή έμπαινε εξωσχολικός»

Στοιχεία δικογραφίας Γιακουμάκη: «Στη Σχολή έμπαινε εξωσχολικός»
Sooc

Εξωσχολικές επισκέψεις-βασανιστήρια δεχόταν ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης στις εστίες της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εξαφάνισή του στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Αυτό προκύπτει μέσα από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 500 σελίδων που παραδόθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε νέα τροπή την υπόθεση ασκώντας δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Το γεγονός ότι άτομο που ανήκει στην ομάδα των βασικών υπόπτων –πρώην φοιτητής της Σχολής- έμπαινε παράνομα όποτε ήθελε στο κτίριο και μάλιστα σε δωμάτια της εστίας εγείρει ερωτήματα για τη φύλαξη και τις ευθύνες της διεύθυνσης. Ο συγκεκριμένος νεαρός φέρεται μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας να έχει σε αρκετές περιπτώσεις ρόλο «ενορχηστρωτή» στις επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη.

Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του –χρονικά πολύ κοντά στην εξαφάνιση- πήγε να επισκεφτεί τέσσερις φίλους του, φοιτητές της Σχολής, στο παλιό δωμάτιο του Γιακουμάκη. Στο χώρο δηλαδή που συνέβαιναν βασανιστήρια, τα οποία ανάγκασαν τον Βαγγέλη να αλλάξει δωμάτιο. Εκεί ο «αρχηγός», όπως περιγράφεται σε αρκετές καταθέσεις, ενημερώθηκε ότι ο Γιακουμάκης είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του και ότι δεν επιθυμούσε να πάει να τους δει.

«Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο που ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο… (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο… (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν», αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις.

Από την αρχή της τελευταίας σχολικής χρονιάς ο «εξωσχολικός» είχε επισκεφτεί τη Γαλακτοκομική Σχολή τρεις φορές, εκ των οποίων τις δύο μπήκε στις εστίες. Η τελευταία φορά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ήταν τρεις ημέρες (ημέρα Τρίτη) πριν την εξαφάνιση του παιδιού που έγινε Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον διευθυντή της Σχολής, ο οποίος έτυχε να περνάει από το σημείο όπου βρισκόταν. «Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα», φέρεται να του είπε ο διευθυντής. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο νεαρός τον άκουσε ή περίμενε λίγο και στη συνέχεια ανέβηκε, όπως τις προηγούμενες φορές, στα δωμάτια. Την ημέρα, πάντως, της φυγής του 20χρονου και την προηγούμενη από αυτήν έχει βεβαιωθεί από την Ασφάλεια Ιωαννίνων ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν πήγε στη Σχολή.

Οι αστυνομικοί εστίασαν την προσοχή τους στο τελευταίο σκληρό περιστατικό βίας με θύμα τον Γιακουμάκη που έγινε μόλις δύο εβδομάδες πριν την εξαφάνισή του και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2015. «Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε, αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος τη μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σκισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη αρχίζοντας να τον σέρνει. Η χλεύη που δέχτηκε το παιδί ήταν απάνθρωπη», λέει αστυνομική πηγή.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι σε βάρος ποιων θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως όταν και εφόσον αυτή προσωποποιηθεί. Μέχρι στιγμής ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων έχει ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων και διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος πέντε συμφοιτητών του Βαγγέλη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη κ. Δημήτρης Μπούκας ισχυρίζεται ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας: «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία αλλά ότι τον δολοφόνησαν. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε».

Η ιατροδικαστική εξέταση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία δεν δίνει σαφή εικόνα για τα αίτια του θανάτου, διότι από το σώμα του Βαγγέλη, που βρέθηκε 37 ημέρες μετά, έλειπαν ζωτικά τμήματα, όπως ένα μέρος του λαιμού, τα οποία δαγκώθηκαν από άγρια ζώα. «Κατηγορηματική διάγνωση ως προς την αιτία και τον τρόπο του θανάτου δεν υπάρχει. Τα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον καρπό, μας προσανατολίζουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας αλλά δεν μπορούμε επιστημονικά να είμαστε βέβαιοι», εξηγεί πηγή που έχει διαβάσει την ιατροδικαστική έκθεση.

Στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την απόφαση του Εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαινόταν ότι υπήρχαν απτά στοιχεία που να δείχνουν δολοφονία, έμπειρος νομικός που έχει γνώση της υπόθεσης επισημαίνει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι μόνο έτσι ο Εισαγγελέας θα μπορούσε να περάσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο στην τακτική ανάκριση, την οποία αναλαμβάνει έμπειρη Ανακρίτρια που θα του κάνει εισήγηση. Και αυτό γιατί για να περάσει στην τακτική ανάκριση πρέπει να υπάρχει κακούργημα και όχι πλημμέλημα όπως είναι οι σωματικές βλάβες.

Η δεύτερη παράμετρος, όπως εξηγεί ο ίδιος νομικός, αφορά στον ποινικό κώδικα: «Προβλέπεται ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος. Όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει από τις πράξεις τους, τότε μπορεί να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Δημοφιλή