ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/01/2016 08:59 EET | Updated 29/01/2016 08:59 EET

Ταυτοποιήθηκαν οι χάκερ πίσω από τη «Greek Electronic Army». Που και πως έκαναν επιθέσεις

Tetra Images via Getty Images
A gloved hand on a computer mouse

Τη γνωστή ελληνική ομάδα χάκερ «Greek Electronic Army» εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για τους χάκερ που έχουν επιτεθεί σε ιστοσελίδες δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιριών. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματά τους έγιναν κατά του πολυδιαφημισμένου Free Wifi του ελληνικού Δημοσίου που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ιστοσελίδων του υπουργείου Εσωτερικών, ιστοσελίδα του νοσοκομείου «Τζάνειο», ιστοσελίδας που φιλοξενούσε σχόλια κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ιστοσελίδων του ΚΕΠ.

Η ομάδα διατηρούσε σελίδα στα social media στην οποία αναρτούσε τις διαδικτυακές επιθέσεις τους, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 07-01 έως 28-05-2015.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος επτά ατόμων, εκ των οποίων ένας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από εντοπισμό από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σελίδας της ομάδας «Greek Electronic Army», σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες, μέλη της ομάδας προέβησαν σε επιθέσεις σε βάρος συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 11-06-2015, στην οικία του 17χρονου σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον οποίο ήταν αποθηκευμένα τα λογισμικά των σχετικών διαδικτυακών επιθέσεων.

Μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες διαδικτυακές επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της διαδικτυακής ομάδας:

1) Ένας 18χρονος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

2) Ένας 19χρονος, κάτοικος Πατρών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

3) Ένας 21χρονος, κάτοικος Καρδίτσας, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

4) Ένας 50χρονος, κάτοικος Διδυμοτείχου, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα, απουσία του, την 19-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος.

5) Ένας 36χρονος, ο οποίος και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του σε περιοχή της Αττικής, την 19-01-2016, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξίφος, αεροβόλο όπλο, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με αποθηκευμένα αρχεία με τα ονόματα χρηστών, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και κωδικοποιημένα συνθηματικά. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 1.642 φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε ονόματα ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, οι οποίες είχαν ελεγχθεί («σκαναρισθεί») με την χρήση λογισμικών-εργαλείων, με σκοπό τον εντοπισμό των κενών ασφαλείας τους.

6) Ένας 18χρονος, κάτοικος Αθηνών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 27-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος, με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία, που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Sponsored Post