ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2017 03:01 EET | Updated 10/01/2017 05:52 EET

Μεταφορά 130 προσφύγων από τον καταυλισμό της Μόριας σε ξενοδοχεία

STR via Getty Images
Migrants stand next to their tents at the Moria hotspot on the island of Lesbos , following heavy snowfalls on January 7, 2017. The number of migrants arriving in Europe by two main sea routes in 2016 plunged by almost two-thirds to 364,000 compared with the previous year, EU border agency Frontex said Friday. Frontex pointed to an EU border deal with Turkey which came into effect in March as having paved the way to a massive decline in the arrival of Syrian refugees and other migrants in Greece. / AFP / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο εταίρος της Ηλιαχτίδα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή, ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υ.Α..  Η ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές, ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου θα εγκατασταθούν στα ξενοδοχεία μέχρι να λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα από τις αρχές που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα για τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου. Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

Για τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και προετοιμασίες γίνονται για την τοποθέτηση άλλης μίας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Επιπλέον, ο έταιρος της Υ.Α. Samaritan's Purse, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Eurorelief, συνεχίζει να διανέμει ζεστά ρούχα και να αντικαθιστά τις βρεγμένες κουβέρτες. Οι εναπομείνουσες σκηνές θερμομονώνονται για καλύτερη προστασία από το κρύο, ενώ ξύλινες παλέτες από παλιούς οικίσκους επαναχρησιμοποιούνται ως δάπεδο κάτω από τις σκηνές.

Στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ όπου μένουν περίπου 870 άνθρωποι, η Υ.Α. αντικαθιστά τους οικίσκους με πιο στέρεα προκατασκευασμένα σπίτια. Έως τώρα, 57 έχουν εγκατασταθεί. Όλοι οι κάτοικοι της δομής έχουν θέρμανση και ζεστά ρούχα.

Είχε προηγηθεί σύσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, προς το το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου για την μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία κατά την διάρκεια του χιονιά. Υπενθυμίζουμε ότι εικόνες από τον καταυλισμό στην Μόρια την Κυριακή έδειχναν το χιόνι να έχει σκεπάσει τις σκηνές και τους ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε δηλώσει από την Θεσσαλονίκη ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Αυτό είχε οδηγήσει τον υπεύθυνο Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτσηνα ξεκαθαρίσει ότι «έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις».

Μετά την συγκεκριμένη είδηση, ο κ. Πάλλης συνέστησε στην Ένωση Ξενοδόχων του νησιού να συστήσουν στα μέλη να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στο χιόνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υ.Α., οι μετακινήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, την στιγμή που το νησί «χτύπησε» νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο νησί της Λέσβου ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ωστόσο το αεροσκάφος δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την περιοχή λόγω του χιονιά.

Sponsored Post