Σφακιανάκης: Αν δεν είχα την στήριξη του πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου θα με είχαν αποστρατεύσει

Σφακιανάκης: Αν δεν είχα την στήριξη του πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου θα με είχαν αποστρατεύσει
eurokinissi

«Αν δεν είχα την εμπιστοσύνη, τη στήριξη του Πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου θα με είχαν αποστρατεύσει.

Είμαι ‘στρατιώτης’, όχι όμως φαντάρος. Είμαι υποστράτηγος, και όπως έκαναν με άλλους συναδέλφους, θα έπρεπε να με έχουν καλέσει και να μου πουν για την μετακίνησή μου. Αν το έκαναν, θα δεχόμουν άμεσα την μετάθεσή μου στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Τώρα γιατί με κάλεσαν; Μου είπαν θα γίνεις βοηθός Επιτελάρχη, και δέχθηκα αγόγγυστα», δηλώνει ο βοηθός Προϊσταμένης Επιτελείου, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Ο κ. Σφακιανάκης την περασμένη εβδομάδα πέρασε τα πιο δύσκολα 24ωρα της ζωής του. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε τρεις μεταθέσεις βιώνοντας μία κατάσταση που δείχνει πλήρη αποδιοργάνωση και προχειρότητα στο χειρισμό των κρίσεων από την κυβέρνηση. Αρχικά του ανακοινώθηκε ότι μετακινείται στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης. Κατόπιν, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, του ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακολούθησε οργασμός παρασκηνίου και διαβουλεύσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να θεωρεί «άδειασμα» του την επιστροφή του στην πρότερη θέση του. Έτσι, η χρυσή τομή ήταν να αναλάβει βοηθός Επιτελάρχη, κρατώντας την εποπτεία των γραφείων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η «μάχη» ανάμεσα στον κ. Νίκο Τόσκα και τον Μανώλη Σφακιανάκη ανέδειξε νικητή, σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, τον δεύτερο. Και αυτό γιατί ο Κρητικός υποστράτηγος όχι μόνο παρέμεινε επόπτης της υπηρεσίας αλλά εισέπραξε και ένα μεγάλο κύμα… συμπαράστασης από απλούς πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι για το θέμα του υπολογίζεται ότι γράφτηκαν στα social media τουλάχιστον 940.000 μηνύματα συμπαράστασης μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του θα μπορούσε κάποιος να γράψει βιβλίο με όλα αυτά τα μηνύματα.

Ένα άλλο στοιχείο που ίσως έχει και συμβολική σημασία είναι ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης θα παραμείνει στο ίδιο γραφείο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ παράλληλα θα διατηρεί δεύτερο γραφείο στη λεωφόρο Κατεχάκη ως βοηθός επιτελάρχη.

Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Νίκο Τόσκα με τον οποίο δεν έχει έρθει σε διαπροσωπική επαφή, σε αντίθεση με ότι γινόταν με τους προηγούμενους υπουργούς: «Δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον υπουργό. Δεν τον έχει δει από κοντά. Είναι ο πρώτος υπουργός που δεν τον έχει πάρει ένα τηλέφωνο ποτέ. Λόγω της νευραλγικής θέσης του και τις παρουσιάσεις που κάνει συνήθιζε με τους προκατόχους του κ. Τόσκα να είχε μία επικοινωνία. Ο υπουργός μπορεί να λέει ότι θέλει, είναι προϊστάμενος του, τον σέβεται, αλλά αύριο ούτε εκείνος μπορεί να είναι υπουργός, ούτε αυτός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Όσα είπε, στα σχόλια, ότι χαρακτηρισμούς απηύθυνε, όπως και η αντίδραση του κ. Σφακιανάκη, έχουν καταγραφεί και θα κριθούν από την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό».

Για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ότι ο Κρητικός υποστράτηγος, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του, σκεφτόταν να παραιτηθεί οι ίδιες πηγές σημειώνουν:

«Δεν σκέφτηκε στιγμή να παραιτηθεί. Και αυτό γιατί έτσι θα έκανε το χατίρι σε όσους ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο και μεθόδευαν κάτι τέτοιο. Υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση. Υπάρχει ένας μηχανισμός σπίλωσής του. Το είδαμε από δημοσιεύματα που βγήκαν στο φως αυτές τις ημέρες. Και αυτά τα πράγματα δεν προέρχονται από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Ο νέος αρχηγός κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας έδειξε στην υπόθεση το ανθρώπινο πρόσωπό του, του μίλησε κατ’ ιδίαν και προσπάθησε όσο μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση τις κρίσιμες ώρες».

Στην ερώτηση τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον κ. Νίκο Τόσκα και εξαπέλυσε τους σε βάρος του χαρακτηρισμούς, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σφακιανάκη απαντούν:

«Ο υποστράτηγος είναι ένας άνθρωπος εξωστρεφής. Θέλει να βγαίνει προς τα έξω το έργο της Αστυνομίας. Να μαθαίνει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα Σώμα που υπηρετεί πραγματικά το κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν το δέχεται ο κ. Τόσκας. Εάν δεν παρενέβαινε το πρωθυπουργικό γραφείο τώρα θα ήταν ακόμα ανενεργός στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον υπουργό τον ενοχλεί η εξωστρέφεια του Σφακιανάκη. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της σύγκρουσής τους».

«Είχε υπερβεί τα όρια όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ και τα ΜΜΕ είχαν υπερβεί τα όρια για την προβολή του συγκεκριμένου ατόμου. Μεγάλη η πρόσφορα του αλλά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να αναδειχθούν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τόσκας.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι το «θερμό επεισόδιο» θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν πριν ανακοινώσουν την μετακίνηση Σφακιανάκη είχαν ενημερώσει τον υποστράτηγο για τις προθέσεις τους. «Υπήρξαν στρατηγοί με τους οποίους έγιναν ζυμώσεις για το που θα μετακινηθούν. Στην περίπτωσή του γιατί δεν έγινε κάτι ανάλογο. Ένα από τα επιχειρήματα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη μετακίνησή του ήταν ότι δεν δικαιολογείται ο βαθμός του υποστρατήγου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το ίδιο, ωστόσο, συμβαίνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, υπηρεσίες που έχουν υποστρατήγους διοικητές».

«Θέλουμε στρατιώτες, όχι… ντίβες»

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι ένας ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν δέχεται την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων, όπως οι άλλοι συνάδελφοί του.

«Η αντίληψη της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις πραγματικές αστυνομικές ικανότητες των στελεχών της ΕΛΑΣ και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητές που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις και στο χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Νίκος Τόσκας.

Άνθρωποι του υπουργού προσθέτουν ότι «δεν μπορεί εν έτει 2016 κάποιος να έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για μία υπηρεσία, ούτε να κάνει καπρίτσια παίζοντας με τις αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων. Δεν μπορεί δηλαδή μετά από τόσα χρόνια να μπει νέο αίμα στην υπηρεσία;».

Ο διάδοχός του

Ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα είναι ο αντικαταστάτης του Μανώλη Σφακιανάκη στη θέση του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει το βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή και θεωρείται το «alter ego» του Κρητικού υποστρατήγου. Όλα αυτά τα χρόνια «έτρεχε» σημαντικές υποθέσεις της υπηρεσίας υπό την εποπτεία του Σφακιανάκη.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι ο υποδιοικητής ήταν επιλογή του προκατόχου του, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αγαστή συνεργασία του υποστρατήγου - επόπτη με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

«Ο υποδιευθυντής ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπός του. Με την επιλογή αυτή ο Μανώλης Σφακιανάκης θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και παραμένει κυρίαρχος στην υπηρεσία του. Πρόκειται για μία ακόμα… υποχώρηση του κ. Τόσκα μετά από τη θύελλα αντιδράσεων για τη μετακίνησή του. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το μέλλον του Σφακιανάκη τέθηκε και το ζήτημα της αντικατάστασής του και είχε λόγο στην επιλογή του προσώπου», λέει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ποιος είναι

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ξεκίνησε την καριέρα του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τότε που η υπηρεσία στεγαζόταν σε ένα μικρό δωμάτιο στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι συνάδελφοί του πήρε από το… χέρι το 1995 τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού, την αναβάθμισε σε Τμήμα, κατόπιν σε Υποδιεύθυνση και το 2014 κατάφερε να την κάνει μία σύγχρονη Διεύθυνση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες σύγχρονες υπηρεσίες των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξιχνιάσει ένα τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών σώζοντας συνολικά τουλάχιστον 1076 ανθρώπινες ζωές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον 940 παιδόφιλους.

Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η δημοφιλής εφαρμογή Cyberκid με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά από απειλές του διαδικτύου και να παρέχει μέσω ειδικού πλήκτρου τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης έκτακτης ανάγκης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Η ευαισθησία του «Πουαρώ του διαδικτύου» -όπως είναι το προσωνύμιο του- στο θέμα της προστασίας των παιδιών φαίνεται και από τις δεκάδες διαλέξεις που δίνει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας να κοιμάται τέσσερις ώρες την ημέρα.

Για την βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών το μόνο που λέει στο περιβάλλον του είναι ότι «το βραβείο είναι αφιερωμένο στους συνεργάτες μου».

Πηγή «Ελεύθερος Τύπος»

Δημοφιλή