1,5 δισ. ευρώ διακινούσε το κύκλωμα Ελλήνων χρηματιστών

1,5 δισ. ευρώ διακινούσε το κύκλωμα Ελλήνων χρηματιστών

Σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων σε φορολογικούς παραδείσους εξαπατούσε επενδυτές.

Πρόκειται για ίσως τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Συνολικά συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, πέντε Έλληνες, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν από το 2005 μέχρι σήμερα με μικρά διαλλείματα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι επενδυτές έδιναν κυρίως μαύρο χρήμα στα μέλη του κυκλώματος, τα οποία υπολογίζεται ότι υπεξαίρεσαν συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσά στα θύματά τους είναι ένας γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος έχασε 60 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώντας σε κέρδη επί των αποδόσεων σε αγορές συναλλάγματος.

Ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης είναι ένας 47χρονος χρηματιστής, ο οποίος μάλιστα το 2009 είχε απασχολήσει και πάλι το ΣΔΟΕ για την ίδια υπόθεση, όμως επέστρεψε σύντομα τα χρήματα πίσω στους ζημιωθέντες, με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. Ο βασικότερος συνεργός του είναι ένας 53χρονος επιχειρηματίας. που δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα και την Ουκρανία και μάλιστα είχε οριστεί ως επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη.

Συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων, είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες, δύο Τούρκοι, δύο Κύπριοι, ένας Ρώσος και ένας Ινδός, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. Αντίστοιχα, αναμένεται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση να φτάσουν τους 25 πέραν των πέντε πρώτων και αυτό, γιατί από την έρευνα προκύπτουν χρηματισμοί και κάλυψη στις παράνομες ενέργειες των απατεώνων από κρατικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποίησε τα μέλη της καθώς και τους συνεργούς τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα και το 30% το έτος.

Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν και «κράχτες» για να το πετύχουν αυτό, δηλαδή πρόσφεραν μεγάλα κέρδη σε ορισμένους επιχειρηματίες, που ηθελημένα ή άθελά τους έπειθαν και άλλους στη συνέχεια να εμπιστευτούν τον χρηματιστή, πέραν του δέλεαρ των Offshore, όπου υπολογίζεται ότι αρχικά έφυγαν 190 εκατ. ευρώ και στην πάροδο των ετών 500 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικών συναλλαγών και τα πενταπλάσια ποσά σε μετρητά και από «μαύρο χρήμα».

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στον Εισαγγελέα.

Δημοφιλή