ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/01/2016 05:09 EET | Updated 26/01/2016 09:20 EET

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες: Συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις

sooc

TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:25 - Καθοριστικής σημασίας κρίνονται οι επόμενες ώρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω μεν, αλλά δεν θέλουμε και την κοινωνία απέναντί μας δε, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών». 

Έτσι, στις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Σίνδο Θεσσαλονίκης και Νίκαια Λάρισας θα τεθεί εκ νέου ο συντονισμός και η μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ θα επιχειρηθεί η ένωση δυνάμεων.

Aντιπροσωπεία από το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, κατευθύνεται ήδη στη Νίκαια Λάρισας, «προκειμένου να συζητήσουμε και να κουμπώσουμε τη συνεργασία μας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτό που γίνεται δεν έχει χρώμα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «τα προβλήματα είναι τέτοια που επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι πέραν των πολιτικών μας θέσεων». 

Στο μεταξύ, σε μια πρώτη κίνηση να κλείσουν επ΄ αόριστον κάποια σημεία, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κίνηση και διέλευση οχημάτων, που τελικά οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν σε ένδειξη καλής θέλησης να «υποχωρήσουν».

Μάλιστα, δεν έλειψε και η «επίδειξη δύναμης» των αγροτικών μπλόκων, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να στέλνουν το μήνυμα «ότι εάν θέλουμε μπορούμε να μπλοκάρουμε τα πάντα», όπως υποστήριξε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θεόδωρος Νέλλας, σχολιάζοντας τη χθεσινή κίνηση της Δευτέρας που έκαναν στον νομό Πέλλας και έκλεισαν συμβολικά για μιάμιση ώρα τη γέφυρα του Αξιού, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, με συμμετοχή όλων των μπλόκων και της Χαλκηδόνας

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, από τη μια μεριά πληθαίνουν τα μπλόκα και τα τρακτέρ στους δρόμους, από την άλλη σε μερικά σημεία θα υπάρξει κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι, ενώ σε άλλα δεν θα σημειωθεί καμία κινητοποίηση μέχρι το βράδυ, οπότε και προγραμματίζεται συμβολικός αποκλεισμός 19:00-21:00.

Μεγάλη δύναμη αγροτών από την Νεμέα έχουν αποκλείσει, από τις 11 το πρωί, το τελωνείο και το λιμάνι της Κορίνθου, διαμαρτυρόμενοι για τον φόρο στο κρασί. Οι αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ από τη Νεμέα στα διόδια του Ισθμού όπου υπάρχει το μπλόκο και στη συνέχεια με αγροτικά αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς την Κόρινθο, έκαναν αυτοκινητοπορεία και κατέληξαν στο λιμάνι, αποκλείοντάς το μαζί με το Τελωνείο.

Ο Δημήτρης Τέκνος, από το συντονιστικό των αγροτών της Νεμέας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ενισχύσουν το μπλόκο του Ισθμού και από αύριο, με ενισχύσεις που περιμένουν από τη Λακωνία και την περιοχή του Φενεού, εξετάζουν το κλείσιμο διαρκείας της Αθηνών - Κορίνθου στον Ισθμό και στη νέα και στην παλαιά εθνική οδό.

Στον χώρο του λιμένα Κορίνθου και του Τελωνείου υπάρχει δύναμη εκατό περίπου αγροτικών αυτοκινήτων και περί τα επτακόσια πενήντα άτομα που κάνουν τον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα στη λιμενική ζώνη. Οι αγρότες δήλωσαν ότι θα κρατήσουν κλειστό το λιμάνι και το τελωνείο ως τις 2 μετά το μεσημέρι και ακολούθως θα μεταβούν στο μπλόκο του Ισθμού, για να το ενισχύσουν.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα προς τους αγρότες της Ζακύνθου να βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ την επόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, απηύθυνε η συντονιστική επιτροπή αγροτών Ζακύνθου, πριν λίγη ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου.

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιουν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά. 

Σήμερα Τρίτη στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται, λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο

διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica». 

Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί κλείσιμο του τελωνείου στο χρονικό διάστημα 13.00 - 15.00 το μεσημέρι.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα Τρίτη 12:00-14:00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση ΚοκκινογείωνΠροσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα Τρίτη συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Κλειστή η Εγνατία Οδός στο ύψος της Κομοτηνής

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς. 

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. 

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ώρα. 

Αγρότες καίνε λάστιχα στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κομοτηνής

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα Τρίτη θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια 'Αννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'ΑργουςΟρεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)