ΕΡΤ όπως ΝΕΡΙT, με μονοθεσία και συμβασιούχους κατά παραγγελία;

ΕΡΤ όπως ΝΕΡΙT, με μονοθεσία και συμβασιούχους κατά παραγγελία;
eurokinisi

Λιμνάζοντα παραμένουν πολλά κρίσιμα ζητήματα στο χώρο των των ηλεκτρονικών και παραδοσιακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έχει αφιερώσει το χρόνο του σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Όμως και εκεί παρατηρούνται ορισμένα παρατράγουδα. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός ήρθε σε ρήξη με παραδοσιακούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία προεκλογικά σχεδιάζαν από κοινού, όπως και με την ομάδα δημοσιογράφων της ΕΡΤ, το πλαίσιο επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. «Υπάρχει στο πρόσωπό μου μια κριτική ότι για όλα φταίει ο Καλφαγιάννης. Αν νομίζετε ότι είναι έτσι, εγώ δεν θα κάνω αίτηση για να μπω στην ΕΡΤ. Παραιτούμαι αυτή την στιγμή αν οι εργαζόμενοι λάβουν αυτά που δικαιούνται», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης στη Βουλή.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι τη στιγμή που ο υπουργός επικρατείας κλείνει ουσιαστικά την πόρτα στους συμβασιούχους, την ίδια στιγμή μία ακόμη ανανέωση συμβάσεων, για 361 άτομα όλων των ειδικοτήτων, υπέγραψε η Αφροδίτη Γουγά από την υπηρεσία ειδικής διαχείρισης της περιουσίας της ΕΡΤ ΑΕ.

Με την κίνηση αυτή, εντάσσει στο προσωπικό της νέας ΕΡΤ, που θα λειτουργήσει από το τέλος Απριλίου, τους «συμβασιούχους» της ΔΤ (ο χρόνος λήξης των συμβάσεών τους είναι η 15η Ιουνίου).

Η νέα αυτή ανανέωση προκαλεί ποικίλα ερωτήματα, καθώς στον νόμο για την επάνοδο του σήματος της ΕΡΤ δεν υπάρχουν αναφορές σε συμβασιούχους. Και ειδικά στην υπηρεσία ειδικής διαχείρισης, δίνεται προθεσμία ενός μήνα, ουσιαστικά δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου, να παραδώσει το έργο της.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη νέα ΕΡΤ θα υπάρχουν ως συμβασιούχοι, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου, τα άτομα που έχουν σύμβαση με την υπηρεσία της ειδικής διαχείρισης και απασχολούνται στη σημερινή ΝΕΡΙΤ.

Ένα ακόμη περίεργο γεγονός είναι ότι πολλά από τα άτομα που αναγράφονται στη λίστα, ήταν εργαζόμενοι στην παλιά ΕΡΤ, άρα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, επανέρχονται με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ανάμεσα στα ονόματα υπάρχουν και οι συνταξιούχοι της παλιάς ΕΡΤ, που συνεχίζουν να παρέχουν εργασία ως συμβασιούχοι στη ΝΕΡΙΤ.

Ο κ. Παππάς αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και αναφερόμενος στους συμβασιούχους που διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους παραδέχθηκε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αδικία, την οποία δεν μπορεί να υπερβεί το παρόν νομοσχέδιο», όμως πρόσθεσε ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ, μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στη νέα ΕΡΤ, θα μπορέσει να προκηρύξει θέσεις στις οποίες προσμετράται η προϋπηρεσία.

Το τρίτο ερώτημα, προκύπτει από το γεγονός ότι ο κ. Παππάς εξήγγειλε μονοθεσία στην ΕΡΤ, χωρίς όμως να ανακοινώσει το ίδιο και για τους άλλους δημόσιους φορείς που απασχολούν δημοσιογράφους, όπως είναι το ΑΠΕ, η Γενική Γραμματεία Τύπου και τα γραφεία τύπου σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς, μετατρέποντας ουσιαστικά δυό ταχυτήτων εργαζομένους.

Δημοφιλή