ΔΟΜ: Πώς άλλαξε η ζωή 2.000 ανθρώπων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους

ΔΟΜ: Πώς άλλαξε η ζωή 2.000 ανθρώπων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους
ATHENS, GREECE - OCTOBER 18: People wait at Athens International Airport as 234 refugees are transferred to Lyon of France within the EU Relocation Programme of International Organization for Migration (IOM) in Athens, Greece on October 18, 2017. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
ATHENS, GREECE - OCTOBER 18: People wait at Athens International Airport as 234 refugees are transferred to Lyon of France within the EU Relocation Programme of International Organization for Migration (IOM) in Athens, Greece on October 18, 2017. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Υπάρχουν και χαρούμενες ιστορίες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, περισσότεροι από 2.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν επιστρέψει εθελοντικά στην πατρίδα τους, εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ, οι συνολικά 2.084 επωφελούμενοι που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους μεταξύ Ιουνίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2017, έλαβαν και βοήθεια σε είδος αξίας 1.500 ευρώ έκαστος, με σκοπό είτε την ίδρυση μιας μικρής επιχείρησης, είτε την παροχή ιατρικής βοήθειας, εκπαίδευσης, προσωρινής στέγασης, οικιακού εξοπλισμού και σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων – 1.953 στο σύνολο – αφορούν στην ίδρυση μικρών επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, εξηγεί ότι η βοήθεια επανένταξης αποτελεί σημαντικό και ουσιώδες συστατικό των προγραμμάτων Εθελούσιας Επιστροφής του ΔΟΜ, που ενισχύει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας της εθελούσιας επιστροφής από την Ελλάδα.

«Επενδύοντας στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών καταγωγής, ενισχύουμε μέσω των προγραμμάτων επανένταξης την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των επωφελούμενων και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε.

Εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ, ψυχολόγοι, κοινωνικοί διαμεσολαβητές έχουν ήδη διεξάγει 3.671 συνεντεύξεις επωφελούμενων, εκ των οποίων οι 2.084 εγκρίθηκαν ως προς την παροχή βοήθειας επανένταξης. Η βοήθεια επανένταξης είναι εξατομικευμένη, ενώ λαμβάνεται υπόψη η ευαλωτότητα του επωφελούμενου, η εργασιακή εμπειρία και τα προσόντα που μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του σχεδίου επανένταξης.

«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Όχι μόνο επέστρεψα στην πατρίδα μου, αλλά έχω και τη δυνατότητα να διδάξω. Το μικρό ιδιωτικό φροντιστήριο που στήσαμε μπορεί να αποτελεί καινοτομία για την πόλη μου, για μένα όμως είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής», δηλώνει η Ελιζο Μπασχελεσβίλι από τη Γεωργία.

Η πλειονότητα των επωφελούμενων κατάγεται από το Πακιστάν (1.184), από τη Γεωργία (342) και από το Ιράκ (173). 1.750 είναι άντρες και 334 γυναίκες. Ο Χασάν Χοσεϊνί από το Αφγανιστάν αποφάσισε να επενδύσει σε ένα εργαστήρι μετάλλου στην Καμπούλ μετά την επιστροφή του. Προσέγγισε το παλιό του αφεντικό, έναν τεχνίτη μετάλλου, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επανεκκίνησης μιας κοινής επιχείρησης.

Με τη βοήθεια του ΔΟΜ Ελλάδας, το πλάνο του Χασάν έγινε πραγματικότητά. Η δράση του ΔΟΜ παγκοσμίως προσδίδει αντίστοιχο χαρακτήρα και στη βοήθεια επανένταξης η οποία βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σήμερα, η Ελλάδα συνεργάζεται με 28 χώρες όπου ο ΔΟΜ είναι επίσης παρών, επενδύοντας στην εξατομικευμένη βοήθεια επανένταξης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος

«Η εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης», χρηματοδοτούμενο κατά 75% από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών που δε διαθέτουν τις νόμιμες διατυπώσεις για να παραμείνουν στην Ελλάδα ή δεν επιθυμούν να παραμείνουν, σε αιτούντες άσυλο που έχουν παραιτηθεί από το αίτημά τους για χορήγηση διεθνούς προστασίας και σε αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί.

Δημοφιλή