Τη βελτίωση των κέντρων φιλοξενίας και των συνθηκών διαμονής τους ζητεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Τη βελτίωση των κέντρων φιλοξενίας και των συνθηκών διαμονής τους ζητεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Eurokinissi

Aπό την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε άμεσα δράσεις για την ανακούφιση των προσφύγων και σήμερα δραστηριοποιείται σε 15 δομές φιλοξενίας. Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Ο κ. Αυγερινός, εξήγησε ποιος είναι ο ρόλος του ΕΕΣ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών σ' αυτά. Ακόμη περιέγραψε τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την προσφορά του για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των προσφύγων σε τροφή, ένδυση, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πατρίδα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο.

Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές τον ρόλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πώς συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;

Ο ρόλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι πολυποίκιλος, πολυδιάστατος και ιδιαίτερα ουσιαστικός. Παρέχουμε καταρχήν ανθρωπιστική βοήθεια η οποία μεταφράζεται σε δέματα ποικίλης φύσεως, όπως για παράδειγμα, ξηρή τροφή, νερό, εξειδικευμένα γεύματα για βρέφη, για παιδιά, οικογενειακά δέματα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής. Έχουμε μοιράσει πάνω από 1.100.000 δέματα, από την έναρξη των προσφυγικής κρίσης, δηλαδή από τον Γενάρη του 2015.

Επίσης έχουμε αναγάγει σε πρώτο σκοπό και στόχο την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς έχουμε δώσει από την αρχή της προσφυγικής κρίση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε πάνω από 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημαντική είναι επίσης η προσφορά μας στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των προσφύγων, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, ψυχολογικά καταρρακωμένοι και έχουν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα.

Έχουμε όμως τους κοινωνικούς λειτουργούς που ασχολούνται με την τόνωση της ψυχολογικής πτώσης αυτών των ανθρώπων.Παρέχουμε επίσης μια τεράστια προσφορά, δημιουργίας παιδότοπων για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Τεράστια βέβαια είναι η προσφορά μας στα νησιά με την διασωστική ομάδα των Σαμαρειτών, βοηθώντας τους πρόσφυγες να βγουν στη στεριά, αλλά και την παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους διασώζονται. Να σημειώσουμε βέβαια για την μοναδική υπηρεσία που παρέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την επανασύνδεση των οικογενειών των προσφύγων και των μεταναστών. Βοηθήσαμε λοιπόν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, πάνω από 20.000 άτομα να βρουν τα κοντινά τους πρόσωπα.

Βρεθήκατε σε όλους τους καταυλισμούς. Διαπιστώνετε πως υπάρχουν προβλήματα σε κάποιους χώρους;

Σαφέστατα σε κάποιους καταυλισμούς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και τα μέσα, τα οποία θα προσφέρουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα που απαιτείται στους ταλαίπωρους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν από την πατρίδα τους.

Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τις συνθήκες διαμονής τους, αλλά και να παρέχουμε την δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης αυτών των ανθρώπων. Τέλος θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 30% των προσφύγων και μεταναστών, να έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης.

Παρέχετε τις υπηρεσίες σας σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας;

Ξεκινήσαμε σε όλες τις δομές φιλοξενίας. Τώρα δραστηριοποιούμαστε σε 15 δομές. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθορίζει πού θα δραστηριοποιούμαστε εμείς, πού οι «Γιατροί του Κόσμου» αλλά και οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» κτλ, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη των υπηρεσιών. Σημασία έχει όμως, πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επειδή έχει 140 χρόνια παρουσία, έχει την μέγιστη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ως Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχετε και μια άλλη υπηρεσία για τους πρόσφυγες. Την τηλεφωνική γραμμή για τους πρόσφυγες.Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Η γραμμή αυτή έχει εξειδικευμένους μεταφραστές οι οποίοι είναι ικανοί να απαντήσουν και να δώσουν πληροφόρηση σε αυτούς τους ανθρώπους, που πραγματικά δεν ξέρουν που να απευθυνθούν. Μπορούν για παράδειγμα να βοηθηθούν και να ενημερωθούν, για το πώς μπορούν να ζητήσουν άσυλο, πώς να μετακινηθούν σε διάφορους οργανισμούς και Υπουργεία κτλ. Εμείς λοιπόν τους κατευθύνουμε ώστε να έχουν γρήγορη και άνετη ενημέρωση γι' αυτά που ζητούν.

Δημοφιλή