ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/09/2016 07:14 EEST | Updated 05/09/2016 07:40 EEST

Ολονύχτιες συγκρούσεις στο hot spot της Μόριας με πολλούς ανήλικους τραυματίες

Eurokinissi/Photo αρχείου

Σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εξελίσσονται οι βιαιότητες σε χώρους φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση προς την πολιτική ηγεσία που προσπαθεί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στα επιβαρυμένα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έτσι, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την μετακίνηση των μεταναστών που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκληματικές πράξεις από τα νησιά προς κέντρα κράτησης της ενδοχώρας.

Πρόκειται για άτομα που έχουν συλληφθεί αλλά δεν έχουν προφυλακιστεί από τις δικαστικές Αρχές. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί στη HuffPost Greece ότι «έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη παλέτα από διαφορετικές υπηκοότητες, θρησκείες, πολιτισμούς. Υπάρχουν ανάμεσα στους φιλήσυχους πρόσφυγες και μετανάστες άτομα που δημιουργούν προβλήματα και καταστρέφουν τη συνολική εικόνα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους μετανάστες που ζουν στους ίδιους χώρους φιλοξενίας. Τα άτομα αυτά θα φύγουν από τα νησιά, όπως έχουμε αρχίσει ήδη να κάνουμε. Θα μεταφερθούν σε χώρους που θα φυλάσσονται από μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η Αστυνομία από την αύξηση παραβατικών πράξεων από ανήλικους.

«Πρόκειται για παιδιά που μεγαλώσανε στον πόλεμο, συνεπώς αντιλαμβάνονται διαφορετικά την αξία της ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται προσοχή και μέριμνα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έχουν δημιουργηθεί κόντρες ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων», προσθέτει.

Ανήλικοι επιτέθηκαν σε ανήλικους στη Μόρια

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής επεισόδια σημειώθηκαν στο hot spot στη Μόρια Λέσβου.

Παιδιά από τη Συρία κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ανήλικους Πακιστανούς στη δεύτερη πτέρυγα του κέντρου κράτησης, όπου φιλοξενούνται συνολικά 63 ανήλικοι.

Τα επεισόδια διήρκησαν δέκα λεπτά και κατά τη διάρκειά τους έσπασαν οι πόρτες του χώρου και διαλύθηκε ένας οικίσκος - κοντέινερ. Ενήλικες Σύροι και Πακιστανοί που άκουσαν τη φασαρία και έσπευσαν να χωρίσουν τους ανήλικους, κατέληξαν να τσακώνονται και αυτοί μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα των συμπλοκών ήταν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο πέντε παιδιά και δύο ενήλικοι.

Στο κέντρο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, ενώ μετά το περιστατικό αρκετοί ανήλικοι εγκατέλειψαν το hot spot και κινήθηκαν προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι υπεύθυνοι του χώρου έκαναν σήμερα καταμέτρηση για να διαπιστώσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών και το κατά πόσο μπορεί κάποιο παιδί να έφυγε οριστικά.

Sponsored Post