Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων ζητούν οι δήμαρχοι ακριτικών περιοχών

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων ζητούν οι δήμαρχοι ακριτικών περιοχών
Sooc

Χρηματοδοτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία, δήμαρχοι ακριτικών περιοχών σε συνέδριο με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης POLIS.

«Κατά μέσο όρο από τον Ιούνιο, ο δήμος, εθελοντές και οργανώσεις, σιτίζουν στη Σάμο καθημερινά περίπου 2500 πρόσφυγες. Όλοι είναι εκεί, εκτός από το κράτος», είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο ίδιος, με πρόσφατη επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, είχε ζητήσει χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών, όπως η δημιουργία στεγάστρων στο Βαθύ και το Καρλόβασι για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, καθώς και χώρων υγιεινής.

«Απορώ, τι εμποδίζει το κράτος να φτιάξει, για παράδειγμα, μια δομή φόρτισης κινητών τηλεφώνων για να μην πέφτουν οι πρόσφυγες θύματα αισχροκέρδειας, όταν τους ζητούν 5 ευρώ για να φορτίσουν το κινητό τους», αναρωτήθηκε ο κ. Αγγελόπουλος.

Τη δημιουργία χώρων υποδοχής, σε άμεση συνεργασία με τους δήμους, ζήτησε και ο πρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο μάλιστα για αναγκαιότητα μόνιμης δομής ένταξης προσφύγων στους δήμους που δέχονται αυξημένες πιέσεις, λόγω διέλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

«Πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. Και, παράλληλα, αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας με τη συνδρομή της FRONTEX», πρόσθεσε.

«Εγώ είμαι ο δήμαρχος ο ...ανύπαρκτος», αυτοσαρκάστηκε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης θέλοντας να στηλιτεύσει την απουσία του κράτους σε μια περιοχή -την Ειδομένη- όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες για να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη, στην ΠΓΔΜ.

«Τι θα γίνει τον χειμώνα και πώς θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα αν 'κλείσει' το σημείο διέλευσης;», έθεσε ενδεικτικά το ερώτημα.

Ελληνική «υποδοχή» στις χώρες προορισμού

Τη δική τους "εικόνα" για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε δήμους της Γερμανίας και Σουηδίας, έδωσαν Έλληνες αιρετοί σε κατά τόπους δημοτικά συμβούλια.

«Οι Σουηδοί δεν έχουν τρομάξει αλλά ούτε και είναι δεκτικοί στην έλευση των προσφύγων, αν και παραδοσιακά έχουν ανάλογη εμπειρία, ενώ το 20% του συνολικού πληθυσμού έχει ρίζες σε άλλους τόπους», περιέγραψε την κατάσταση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Uppsala στη Σουηδία Σταύρος Γιανκόζογλου.

«Με την αύξηση των προσφύγων», συνέχισε, "παρατηρήθηκε και αύξηση εθνικιστικών επιθέσεων σε καταυλισμούς προσφύγων, με την αστυνομία να ψάχνει ακόμα για τους δράστες και την ακροδεξιά να σημειώνει άνοδο, από 11% πέρσι, στο 20% σύμφωνα με φετινές δημοσκοπήσεις.

Πάντως, όπως εκτιμά, οι Σουηδοί βλέπουν ότι ο δικός τους πληθυσμός «γερνάει» και θα χρειαστούν επιπλέον εργατικό δυναμικό που μπορεί να προέλθει από τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους, είναι νέοι στην ηλικία.

Μια ιδιαίτερη πτυχή για το θέμα δίνει η δημοτική σύμβουλος του δήμου Solingen στη Γερμανία, Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε στους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονταν πριν από χρόνια στη Γερμανία.

«Είχαμε πολλούς από βαλκανικές χώρες και κυρίως από το Κόσοβο, λόγω του πολέμου αλλά πλέον, όσοι δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής, θα πρέπει να φύγουν», λέει χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή της, διάσημη για τα ομώνυμα μαχαίρια, λειτουργούν πολλά εργοστάσια που ίσως, όπως εκτιμά, θα μπορούσαν να προσφέρουν εργασία σε πρόσφυγες ενώ, γενικότερα, υπάρχουν ανάγκες, σε επιπλοποιούς, αρτοποιούς και ειδικότητες σε επαγγέλματα υγείας.

«Ο δήμος μας έχει πληθυσμό 160.000 κατοίκους και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί και φιλοξενεί σε διάφορα καταλύματα 2.500 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι, νεαρά αγόρια και σε μεγάλο ποσοστό, ανήλικοι», διευκρίνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή