Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης

Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης
archive

«Η σημερινή ημέρα είναι αληθώς σημειοφόρος δια την Αποστολική Εκκλησίαν της Σμύρνης. Είναι ημέρα μνήμης. Είναι συγχρόνως φως και ζωή» υπογράμμισε στην ομιλία του, κατά την χειροτονία του στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο πρώτος μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο οποίος από πενταετίας είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μνήμη ζώσα των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών μας, κηρύκων, αποστόλων, ευαγγελιστών, μαρτύρων, ομολογητών, οσίων , δικαίων, παντός Σμυρναίου εν πίστει τετελειωμένου».

Η χειροτονία τελέστηκε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ευφροσύνης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων πολλών ιεραρχών. Χθες, 11 Σεπτεμβρίου ( 29 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο), συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από το μαρτύριο του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου.

Επίσης, χθες η Εκκλησία τιμούσε τη μνήμη του Χρυσοστόμου, τον οποίο κατέταξε στην χορεία των ιερομαρτύρων.

Στον κατάμεστο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης , απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο, τόνισε:

«Σύ καθίστασαι, μετά παρέλευση 94 ετών από τής ημέρας εκείνης “τής θλίψεως τής μεγάλης” (Αποκ. 7,14), ο άμεσος διάδοχος τού μάρτυρος προκατόχου σου Χρυσοστόμου του Καλαφάτη, του από Δράμας, ο οποίος εποίμανε τούς Σμυρναίους και εγένετο “πιστός άχρι θανάτου”».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης κάλεσε το νέο μητροπολίτη Σμύρνης, να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας αυτής σε μέρες, όπως επεσήμανε, «αναγεννήσεως και ανασυγκροτήσεως της χάρις εις το στοργικό ενδιαφέρον της μητρός Εκκλησίας διά τους εκεί Ορθοδόξους, όχι μόνον τους Έλληνας, αλλά και των άλλων εθνικών προελεύσεων και πολιτισμικών καταβολών». Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εξαιρέτως στον αρχιμανδρίτη, Κύριλλο Συκή, ο οποίος υπηρετεί στην Σμύρνη από τριετίας και κέρδισε την αγάπη των εκεί χριστιανών μας, την εμπιστοσύνη των τοπικών Αρχών, την εκτίμηση των άλλων χριστιανών, που ζουν στην Σμύρνη, γι’ αυτό και προήχθη σε επίσκοπο Ερυθρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , κλείνοντας την ομιλία του είπε στο νέο μητροπολίτη Σμύρνης:

«Καθώς θα περιπατής εις της Πούντας το φανάρι, εις το Κορντόν, το ξακουστό “Και” της Σμύρνης με τας τραγικάς αναμνήσεις και τα αιματοβαμμένα νερά τής προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς τού συνωστισμού - άπαγε τής βλασφημίας - και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωσιν εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο εις το χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι στολάς λευκάς, ευρίσκονται όλοι εις τον Παράδεισον - από τον επίγειον παράδεισον της Σμύρνης εις τον επουράνιον».

Απαντώντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην αρχαιοελληνική ιωνική γη και στον τελευταίο ιεράρχη της Σμύρνης και άμεσο προκάτοχό του, Χρυσόστομο Καλαφάτη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι διακηρύττει «μετά Ιωάννου του Ευαγγελιστού, από της γειτονικής Εφέσου, ότι “ο Θεός αγάπη εστί” (Α Ιωάν. δ΄, 9). Αγάπη δια πάντας και προς πάντας. Την αγάπην εκείνην την θείαν καί την γνησίαν, την οποίαν επέδειξαν προς όλους αδιακρίτως, Ορθοδόξους και μη, ομογενείς και ετερογενείς, ομαίμους και μη, πάντες οι ανά τούς αιώνας Ορθόδοξοι Σμυρναίοι μετά των ποιμένων και των κληρικών των».

Υποσχέθηκε δε ότι «αυτή η τελεία αγάπη» προς όλους ανεξαιρέτως θα αποτελεί «την αφετηρία, την πυξίδα, το σημείο και το περιεχόμενο και της ιδικής του επισκοπικής διακονίας και πορείας».

Στην χειροτονία, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ. Ο νέος μητροπολίτης θα ενθρονιστεί στον ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, στις 24 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα γίνει στον ίδιο ναό, από τον Πατριάρχη, η χειροτονία του επισκόπου Ερυθρών, Κύριλλου.

Ο αρχιερατικός σάκος, τον οποίο περιενδύθη ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ήταν του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, τον οποίο δώρισε στο πνευματικό του παιδί, μητροπολίτη Σεβαστείας, Δημήτριο, από τα χέρια του οποίου ο μητροπολίτης Σμύρνης έλαβε τους δύο πρώτους βαθμούς της ιεροσύνης. Εξάλλου, το μέγα ωμοφόριο ήταν του μακαριστού μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Μελίτωνος Χατζή, ο οποίος ήταν ο γέροντας του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή