Η ζωή και το έργο του εισαγγελέα εφετών Σωτήρη Μπάγια που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

Η ζωή και το έργο του εισαγγελέα εφετών Σωτήρη Μπάγια που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Συγκλονισμένος ο κόσμος της Δικαιοσύνης, η οικογένεια και οι φίλοι του αποχαιρετούν την Τρίτη στις 11 το πρωί, στην εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κάντζα, τον εισαγγελέα εφετών και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 58 χρονών ετών.

Ήταν άνθρωπος που σημάδεψε με το έργο και τους συνδικαλιστικούς του αγώνες τη Δικαιοσύνη, ενώ τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και ως εισαγγελέας, ήταν τολμηρός έντιμος και πολύ συνεπής με τις αξίες και τα πιστεύω του.

Όσοι τον γνώριζαν καλά, τον θαύμαζαν για την υποδειγματική αυτοθυσία του, τα τελευταία επτά χρόνια, σε πρόβλημα υγείας, μέλους της οικογένειας του, ενώ δεν ήταν λίγοι στη Δικαιοσύνη όσοι γνώριζαν ότι, λίγο πριν αρρωστήσει ο ίδιος, είχε κάνει αγώνα, για να σώσει από μια αρρώστια το αγαπημένο του σκυλί...

Ο εισαγγελέας εφετών Σωτήρης Μπάγιας κατέληξε σε νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί με σπάνια ίωση.

Γενναίος και χαρισματικός, έδωσε πολλές μάχες, τόσο ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία το 2002, όσο και ως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, όπου είχε διακριθεί για τον θαρραλέο λόγο του.

Ήταν πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του, ενώ θεωρείτο πιθανή η προαγωγή του, ακόμα και για το αξίωμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών και η σύζυγός του είναι επίσης εισαγγελικός λειτουργός.

Άνθρωποι, που τον γνώριζαν καλά είπαν ότι, λίγο πριν αρρωστήσει ο ίδιος, είχε κάνει αγώνα, για να σώσει από μια αρρώστια το αγαπημένο του σκυλί...

Η πιο πρόσφατη υπόθεση, στην οποία είχε και πάλι διακριθεί για την τόλμη και τη σοβαρότητα του, ήταν δίκη με κατηγορούμενους μέλη των πυρήνων της Φωτιάς, στην οποία, ως εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε ότι, είναι «απορριπτέα η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα».

Στην πρότασή του αυτή είχε αποδομήσει στην ουσία πολλά σημεία των τριών βουλευμάτων, με τα οποία 17 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση, καθώς ανέφερε σε σχέση με το ζήτημα της εκκρεμοδικίας (είχε υποβάλει σχετική ένσταση η υπεράσπιση εννέα κατηγορουμένων) ότι: Δεν μπορούν να δικαστούν οι ίδιοι άνθρωποι για το ίδιο αδίκημα, σε διαφορετικά δικαστήρια, ως εκ τούτου δεν μπορούν να δικαστούν ξανά για την υπόθεση των Πυρήνων και με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο (187Α του ΠΚ,) όσοι έχουν καταδικαστεί για τα γκαζάκια στο Χαλάνδρι.

Μειλίχιος και ήρεμος, όπως ήταν από τα φοιτητικά του χρόνια, παρέμεινε ακόμη και όταν διώχθηκε πειθαρχικά, για την κριτική που άσκησε δημοσίως για τα κρατούντα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του, ως πολίτη αλλά και ως εισαγγελικού λειτουργού, να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

«Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά μου από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα της πατρίδας μου» είχε πει τότε, ενώ είχε απαλλαγεί πανηγυρικά από τις κατηγορίες.

Δημοφιλή