ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2015 07:19 EEST | Updated 27/07/2015 07:19 EEST

Στην Ελλάδα ο «πράκτορας» που φιγουράρει στις λίστες των μυστικών υπηρεσιών

Sooc

Ως ένα δραστήριο άτομο με υψηλές διασυνδέσεις στην Αθήνα και πλούσιο -και ενδεχομένως «σκοτεινό»- παρελθόν σε διάφορες χώρες του κόσμου περιγράφουν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας τον 51χρονο Ιρανό H. Z. που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη.

Ο H. Z., ο οποίος συνελήφθη γιατί φέρεται να προσπάθησε να βοηθήσει δύο Αφγανές και έναν ανήλικο να πετάξουν με πλαστά έγγραφα από τη Μυτιλήνη στο Βερολίνο, ανακρίθηκε από κλιμάκιο της ΕΥΠ που αναζητά το κατά πόσο εμπλέκεται με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η ΕΥΠ ήταν αυτή, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που τον είχε βάλει στο μικροσκόπιο και στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τη σύλληψή του (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας).

Αυτό που μέχρι στιγμής προκύπτει από τις καταθέσεις του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ότι δεν είναι μέλος κάποιας ισλαμιστικής οργάνωσης αλλά πράκτορας του Ιράν. Αυτό δηλώνει ο ίδιος στα αρμόδια στελέχη προσθέτοντας ότι έχει λάβει εκπαίδευση κατασκοπείας και αντικατασκοπείας.

«Το ζητούμενο είναι να βρούμε τι ακριβώς έψαχνε στην Ελλάδα και ποιος ήταν ο ρόλος του εδώ. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει υπάρξει πράκτορας του Ιράν. Έχει ζήσει και σε χώρες της Ανατολής αλλά και στη Δύση, ενώ έχει απασχολήσει και τις αμερικανικές Αρχές. Στην Ελλάδα είχε διασυνδέσεις στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές. Κάποιος του ζήτησε να κάνει μία εξυπηρέτηση και να βοηθήσει τρία αδέλφια από το Αφγανιστάν να περάσουν στην Ευρώπη. Και αυτός το έκανε δίνοντάς τους πλαστά βουλγάρικα διαβατήρια», λέει αρμόδια πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από το κινητό του τηλέφωνο που εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου δόθηκε προτεραιότητα στην ανάκτηση όλων των δεδομένων που μπορεί να είχε διαγράψει πριν τη σύλληψή του. Εκεί βρέθηκαν εικόνες από σύμβολα μυστικών υπηρεσιών, όπως και φωτογραφίες τρομοκρατών. Τα αρμόδια στελέχη δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η άκρη του νήματος

Ο 51χρονος συνελήφθη στις 17 Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης κατηγορούμενος για διευκόλυνση εξόδου μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα.

Μαζί με αυτόν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν δύο γυναίκες, ηλικίας 18 και 23 ετών, και ένας 15χρονος, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τα πλαστά διαβατήρια με τα οποία θα πετούσαν για Βερολίνο.

Τα τρία άτομα φέρονται να ομολόγησαν ότι προμηθεύτηκαν τα διαβατήρια από τον Ιρανό, ο οποίος με τη σειρά του υποστήριξε πως τα είχε αγοράσει από άγνωστό του Τούρκο στο λιμάνι του Πειραιά. Ο 51χρονος Ιρανός κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Sponsored Post