ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/05/2016 11:30 EEST | Updated 20/05/2016 11:31 EEST

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την μεγάλη αναμονή στην έναρξη ακτινοθεραπείας

eurokinissi

Την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις «μεγάλες αναμονές» για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, ζητά με αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες», στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι, «η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, γιατρών και πολιτείας».

Στην αναφορά του ο ΙΣΑ σημειώνει επίσης, ότι ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι «απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας». Ενδεικτικά αναφέρει ότι ενώ, στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα. Επισημαίνει, τέλος, ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post