ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/07/2017 09:07 EEST | Updated 05/07/2017 10:49 EEST

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα

SOOC

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Ο αριθμός πανελλαδικά αναμένεται να φτάσει τις 40.000, ενώ μεγάλο είναι και το πρόβλημα στην Πάτρα, όπου 800 παιδιά δεν θα μπορέσουν να βρουν θέσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γκοτσόπουλος ανέφερε ότι πέρυσι, 30.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ εκτίμησε ότι φέτος ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 37-38.000 παιδιά που δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

«Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται χρόνος», είπε.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 40.000. 

Εν τω μεταξύ, απίστευτες εικόνες εξελίχθηκαν στη διάρκεια της νύχτας έξω από τον κοινωνικό τομέα του Δήμου Πατρέων στην οδό Γούναρη. Περισσότερα από 30 άτομα είχαν στηθεί στην ουρά προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη σειρά προτεραιότητας για την είσοδο στα γραφεία οργανισμού που άνοιξαν για την κατάθεση δικαιολογητικών, με τα οποία θα εξασφαλίσουν την εγγραφή του παιδιού τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό.

H ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:

Εκατοντάδες γονείς προσήλθαν από τα ξημερώματα σήμερα στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου για να πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς.

Οι εργαζόμενοι στον Κοινωνικό Οργανισμό (ΚΟΔΗΠ) προσπαθούν να ανταποκριθούν και να εξυπηρετήσουν όλους τους δικαιούχους. Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 450 δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την μαζική προσέλευση των δικαιούχων και που ενδεχομένως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί από πέρυσι αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει μια θέση στις δομές για το παιδί του, ενώ ταυτόχρονα οι προσφερόμενες θέσεις στους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς είναι λιγότερες από τις αιτήσεις.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στο Δήμο μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, συνολικά 2774 αιτήσεις, 175 περισσότερες, συγκριτικά με πέρσι. Δεδομένου ότι, σήμερα στην περιοχή του Δήμου μας, οι προσφερόμενες θέσεις, από δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς, είναι 1956, προβλέπεται ότι, θα αποκλειστούν, από τις παραπάνω κοινωνικές δομές, περισσότερα από 800 παιδιά. Υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν κατέθεσαν αίτηση, επειδή δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Από την περσινή χρονιά διαπιστώθηκε ότι, στην περιοχή του Δήμου μας, περισσότερα από 600 παιδιά, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα και ήταν κάτοχοι του κουπονιού χρηματοδότησης, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, γιατί δεν βρήκαν θέσεις! Σε αυτό συνέβαλε και η αλλαγή από πέρσι, για πρώτη φορά, του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος, τον οποίο και σαν δημοτική αρχή καταγγείλαμε, όπου η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο.

Επειδή πέρσι περισσότερα αναλογικά βρέφη από ότι νήπια έμειναν εκτός δομών, δημιουργήσαμε στο δήμο μας και στον κοινωνικό οργανισμό, νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλύψουμε φέτος κάποιες από τις αιτήσεις, που δεν ικανοποιήθηκαν, επιπλέον των 250 περίπου νέων θέσεων, που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια!

Αυτά όμως δεν αρκούν! Πάλι πολλά παιδιά, περισσότερα από πέρσι, δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Άλλα, για να εγγραφούν σε κάποια ιδιωτική δομή, θα πρέπει οι γονείς τους να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη! Όσοι δεν έχουν θα αγωνιούν, για το που θα αφήσουν το παιδί τους!

Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων δεν εξαιρεί ούτε την φροντίδα και την αγωγή των παιδιών!

Έχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιούνται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο Δήμος Πατρέων με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεκδικεί σταθερά όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση, χωρίς τροφεία. Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Sponsored Post