ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/06/2017 13:04 EEST | Updated 27/06/2017 16:23 EEST

Διαψεύδει το Παίδων Πεντέλης ότι αναβλήθηκαν χειρουργεία λόγω έλλειψης πόρων

Thomas Northcut via Getty Images
USA, California, Hawthorne

Διαψεύδει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης την είδηση ότι εκκρεμούν εννέα επεμβάσεις λόγω έλλειψης πόρων, λέγοντας πως «κανένα προγραμματισμένο εντός του 2017 χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω έλλειψης πόρων».

«Η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» λειτουργεί κανονικά με βάση τη στελέχωσή της, παράγοντας ουσιαστικό έργο και αντιμετωπίζοντας το σύνολο των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και επείγοντα».

 

Η διοίκηση εξηγεί ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαδικασία κρίσης, που είχε ανασταλεί από το 2010 για την επιλογή ιατρού ορθοπεδικού επιμελητή Β' στη μια κενή οργανική θέση που υπάρχει. «Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι προβλεπόμενες τέσσερις οργανικές θέσεις, αφού υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός ορθοπεδικός».

Αναφέρει επίσης ότι έχει αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ) ο προϋπολογισμός για τα ορθοπεδικά υλικά και σημειώνει ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω αύξησή του στη διάρκεια του χρόνου, με βάση πάντα τις ανάγκες και τις αντίστοιχες δυνατότητες».

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει νωρίτερα η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) για την αναστολή εννέα ορθοπεδικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων.

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα» προειδοποιεί σε επιστολή της η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για σοβαρές επεμβάσεις στην σπονδυλική στή΄λη που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με την κ. Ιωάννα Πασπάτη, διευθύντρια της Ορθοπεδικής κλινικής να στέλνει επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητώντας άμεση λύση.

Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπεδικούς για την προμήθεια αναλωσίμων είναι περίπου 60.000 ευρώ ετησίως, που όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μικρών ασθενών. «Οι ανάγκες των παιδιών δε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.