Γιαλλουρίδης: Δεν ξέρω ποια Ευρώπη οικοδομείται αλλά ως Έλληνες συμπεριφερόμαστε με βάση την Ευρώπη που θέλουμε

Γιαλλουρίδης: Δεν ξέρω ποια Ευρώπη οικοδομείται αλλά ως Έλληνες συμπεριφερόμαστε με βάση την Ευρώπη που θέλουμε
eurokinissi

Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της διαχείρισης του φαινομένου αυτού τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού χθες Πέμπτη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα στο «Σπίτι της Κύπρου».

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή θα συμβάλει στο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές και τις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματός μας, όπως μεταδίδει το news247.gr.

Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, Ιωάννης Πλακιωτάκης, χαρακτήρισε το προσφυγικό ένα θέμα εξόχως σημαντικό, που κλονίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τα θεμέλια της Ευρώπης. «Δοκιμάζεται η συνοχή της, οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τη θέση των αξιών αυτών έχουν πάρει ιδιότυποι εθνικισμοί που δεν συνάδουν με τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της, επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, «καθώς η προσφυγική κρίση αποκάλυψε πολλές από τις δομικές αδυναμίες της». Επιχείρησε όμως να αναδείξει τη σημασία συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. γιατί «εκτός αυτής της Ένωσης η κατάσταση για εμάς θα ήταν ακόμα

χειρότερη».

Σε χαιρετισμό που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά και με σεβασμό στις αξίες το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα της Ευρώπης».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης. «Δεν ξέρω ποια Ευρώπη οικοδομείται αλλά εμείς ως Έλληνες συμπεριφερόμαστε με βάση την Ευρώπη που θα θέλαμε να έχουμε».

Στο ερώτημα αν οι προσφυγικές ροές αποτελούν υγειονομική βόμβα για τη χώρα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, απάντησε ότι η τεράστια πλειοψηφία των προσφύγων είναι νέοι και υγιείς με μικρά προβλήματα υγείας κυρίως από την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Σε αυτό τον πληθυσμό βέβαια προστίθεται ένα υψηλό ποσοστό γυναικών και παιδιών που είναι υγιείς αλλά και ευάλωτοι σε ασθένειες. «Όμως εκείνο που καθορίζει την επιδημιολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους. Καθώς παραμένουν εδώ σε συνθήκες συγχρωτισμού, βρίσκονται στους καταυλισμούς στοιβαγμένοι, χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές φαγητό και νερό, θεωρώ ότι ο κίνδυνος για την υγεία δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν ληφθούν άμεσα κατεπείγοντα μέτρα για τη διαβίωσή τους», τόνισε.

«Στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε το κομμάτι της εμπορίας των ανθρώπων ως μια πλευρά αθέατη στο προσφυγικό», υπογράμμισε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ.

Η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη, επισήμανε ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στη χώρα «δεν πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία μόνο ως μονάδες που χρειάζονται στέγαση και σίτιση, αλλά να δούμε πώς θα τους εντάξουμε και πολιτισμικά».

Τέλος, ο καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Καραποστόλης, αναφέρθηκε στην έννοια της φιλοξενίας στην ελληνική παράδοση, χαρακτηριστικό που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Μέσα από τη φιλοξενία ο οικοδεσπότης μπορεί να διδαχθεί κάτι από τον αδύναμο ξένο που του ζητά συμπαράσταση.

«Ωστόσο αυτή η ανάγκη διδαχής εκλείπει από τη σύγχρονη Ευρώπη όπου η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι η Ανατολή είναι ένας στατικός πολιτισμός που δεν μπορεί να εισφέρει στη γνώση και την πρακτική της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «New Era Eaudesea». Δεκαέξι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσω της ιδιαίτερης εικαστικής γλώσσας το φαινόμενο της προσφυγιάς. Συμμετέχουν οι Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρία Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, 'Αρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Δημοφιλή