ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/12/2016 15:36 EET | Updated 09/12/2016 17:26 EET

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ. Μάχες στο λιμάνι του Ηρακλείου. Με επιστράτευση των λιμενεργατών προειδοποιεί ο Κουρουμπλής

Eurokinissi

Συνεχίζεται κανονικά η απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων της νησιωτικής χώρας, αλλά και τα προβλήματα στη διακίνηση αγαθών. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτεργατών ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών αλλά και την οργή των αγροτών που δεν μπορούν διακινήσουν τα προϊόντα τους.

Η απεργία της ΠΝΟ είναι προγραμματισμένη να λήξει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου το πρωί στις 06.00.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ.Κουρουμπλής συνέστησε «υπομονή μέχρι αύριο το πρωί» οπότε και συνεδριάζει η ΠΝΟ.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική, από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας:

«Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι«αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Ερωτηθείς γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. «Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έκκληση Κουρουμπλή προς ΠΝΟ για αναστολή της απεργίας μετά τις ανακοινώσεις για τη φορολογία

Μάχη στο λιμάνι του Ηρακλείου

Τεταμένη παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ η κατάσταση στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς οι αγρότες συνέχιζαν να ζητούν επίμονα να δρομολογηθεί πλοίο για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στο λιμάνι του Ηρακλείου. Συμπλοκές αγροτών με λιμενεργάτες

Τελικά οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι Ηρακλείου αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο αύριο το πρωί.

Επίσης στο χώρο του λιμανιού μπήκαν τελικά άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζουμε

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ): «Η κυβέρνηση αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα δίκαια αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου προσφεύγει στο ψέμα, τον αποπροσανατολισμό, σχεδιάζει, οργανώνει και επιχειρεί απροκάλυπτα την απεργοσπασία, σε συμμαχία με ναυτιλιακές εταιρίες, όπως έγινε με τον όμιλο GRIMALDI, απειλεί και εκβιάζει, όποια ναυτιλιακή εταιρεία δεν συνεργαστεί στο σπάσιμο της απεργίας είναι ύποπτη, ενεργοποιεί μέσα από το ελεγχόμενο σύστημα ΜΜΕ τον κοινωνικό αυτοματισμό, συνεχίζει την πιο αντιδραστική μεθοδολογία των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, στοχοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων και τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ως “υπεύθυνες” για την εθνική οικονομία, τα προβλήματα στα νησιά, ενισχύει και ενθαρρύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας να πυροβολούν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ένωσης.

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο τη δική της ευθύνη για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ναυσιπλοϊα και χαρακτηρίζει συκοφαντία ότι «δήθεν» λύθηκαν τα προβλήματα των ναυτεργατών για το φορολογικό.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι «είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη, επικίνδυνη, κοροϊδεύει, εξαπατά και εμπαίζει τον ναυτεργατικό μας κόσμο», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ που ζητά από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

«Καταστροφικές οι επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών, από την απεργία της ΠΝΟ» λέει ο ΣΕΕΝ

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή διαβίωση των νησιωτών, στη διακίνηση του επιβατικού κοινού αλλά και στη διακίνηση εμπορευμάτων, αναφέρεται μέσα από την ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), εξαιτίας της «πρωτοφανούς» σε διάρκεια απεργίας της ΠΝΟ και των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Επιπλέον ο ΣΕΕΝ καλεί την ΠΝΟ να διακόψει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις αποκαθιστώντας την ομαλότητα στα ελληνικά νησιά καθώς κάνουν λόγο για «καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία». Ωστόσο ο σύνδεσμος εκφράζει με την ανακοίνωσή του την έντονη αντίθεσή του σε ότι αφορά την αύξηση της φορολογίας των ναυτικών, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θα έχει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ναυτιλία μας, στην καλή εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των νησιών μας, στον τουρισμό της χώρας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».