Ποινική δίωξη σε βάρος του Προέδρου της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για την υπόθεση εικονικών τιμολογίων κοσμηματοπώλη

Ποινική δίωξη σε βάρος του Προέδρου της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για την υπόθεση εικονικών τιμολογίων κοσμηματοπώλη
Sooc

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, από την οποία προέκυψε βλάβη του Δημοσίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος του Προέδρου και δύο από τα μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 2238\1994, καθώς φέρονται ότι, διέγραψαν αναιτιολόγητα πρόστιμο περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ σε γνωστό κοσμηματοπώλη.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, μετά από καταγγελία ότι, μέλη φορολογικής Αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα πρόστιμο περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ σε κοσμηματοπώλη και αφορούσε την πώληση πανάκριβων ρολογιών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που μπήκε στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων Διαφθοράς, ο κοσμηματοπώλης φέρεται ότι, χρησιμοποίησε εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να μηδενίσει την πληρωμή ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

Την έρευνα διενήργησαν με παραγγελία της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι επίκουροι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης.

Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία του εκπροσώπου των δύο επιχειρήσεων κοσμημάτων και ωρολογίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς η υπόθεση ξεκίνησε μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ στις δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη.

Με βάση τα πορίσματα, που συντάχθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πούλαγαν ρολόγια, για τα οποία εμφάνιζαν ως αγοραστές πρόσωπα του εξωτερικού, και έτσι εκ του νόμου είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.

Επίσης έβαζαν στις αποδείξεις πώλησης πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής Αρχής, ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμψήφισαν τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα, ενώ εισέπραξαν, για τις συγκεκριμένες πωλήσεις, να μην πληρώνουν ΦΠΑ ούτε ένα ευρώ.

Ακολούθησε δεύτερος έλεγχος, ο οποίος επιβεβαίωσε όσα έγιναν, με αποτέλεσμα στην εταιρία να επιβληθούν πρόστιμα από τη ΔΟΥ.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας άσκησε προσφυγή και η επιτροπή, παρά την αρνητική εισήγηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να την κάνει δεκτή και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η επιτροπή δεν είχε δικαιολογήσει την απόφασή της, ενώ σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, «από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δύο επιχειρήσεις κοσμημάτων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δικαιοσύνης το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία περίπου δύο εκατ. ευρώ.

Την υπόθεση θα διερευνήσει περαιτέρω η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

Δημοφιλή