Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθεωρεί το νόμο για την αρχή της ίσης μεταχείρισης έπειτα από το περιστατικό με την Aegean

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθεωρεί το νόμο για την αρχή της ίσης μεταχείρισης έπειτα από το περιστατικό με την Aegean
Aero Icarus/Flickr

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το περιστατικό το οποίο συνέβη το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν ομάδα Ισραηλινών επιβατών φέρεται να εμπόδισε την απογείωση αεροπλάνου της Aegean απαιτώντας την αποβίβαση δύο συνεπιβατών τους με την αιτιολογία ότι ήταν Αραβοισραηλινοί και ως εκ τούτου δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί τους.

Έπειτα από τα διεθνή δημοσιεύματα και την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία εξέφρασε την αγανάκτησή της ζητώντας από την Αθήνα να δράσει και να καταδικάσει τις συγκεκριμένες «ρατσιστικές» ενέργειες το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης καταδίκασε τη συμπεριφορά εις βάρος των δύο Ισραηλινών Αράβων και εξήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου για την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Ειδικότερα με αφορμή το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, 3 Ιανουαρίου 2015 στην πτήση Α3928 της εταιρείας Aegean από την Αθήνα προς το Τελ Αβίβ, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ' όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».

Τονίζεται επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης πως προωθεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Ν. 3304/2005 (ίσης μεταχείρισης σε φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις), με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την 3.1.2016 στο αεροπλάνο με προορισμό το Τελ Αβίβ, είχαν ήδη επιβιβαστεί Ισραηλινοί Εβραίοι επιβάτες, που αντιλήφθηκαν ότι μαζί τους θα ταξίδευαν και δύο Ισραηλινοί Άραβες. Μερικοί από τους Ισραηλινούς επιβάτες αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο πλήρωμα.

Πριν από την απογείωση, κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να κάτσουν στη θέση τους και να προσδεθούν. Το πλήρωμα τότε ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας για να ελεγχθούν ξανά οι δύο επιβάτες. Τελικά, οι δύο Ισραηλινοί Άραβες αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, ώστε να αναχωρήσουν με άλλη πτήση την επόμενη ημέρα.

Οι Ισραηλινοί επιβάτες απαίτησαν από το πλήρωμα να γίνει πρόσθετος έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους επιβαίνοντες. Το πλήρωμα τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους προειδοποίησε ότι όσοι διαμαρτύρονται θα αποβιβαστούν, θα χάσουν και το δικαίωμα αποζημίωσης. Κατόπιν αυτών το αεροσκάφος απογειώθηκε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας.

Η Aegean σε σχετική ανακοίνωσή της προχθές Τρίτη ανέφερε ότι, μετά την ανησυχία και έντονη διαμαρτυρία που εκφράστηκε από αριθμό Ισραηλινών επιβατών, προέβη σε επιπλέον έλεγχο με την παρουσία και συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον οποίο δεν εντοπίστηκε κάποιο ζήτημα. Ακόμη, η αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό, το οποίο έληξε σύντομα, χάρη στη συνεργασία και τη συναινετική διάθεση των δύο επιβατών», ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το δυσάρεστο περιστατικό που δεν την εκφράζει.

Η Aegean στις 6 Ιανουαρίου και έπειτα από τις αντιδράσεις της παλαιστινιακής πλευράς εξέδωσε νέα ανακοίνωση και σε αυτή ο Διευθύνων Σύμβουλος των αερογραμμών, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, απατώντας στον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σάεμπ Έρεκατ δήλωσε μεταξύ άλλων:«Απορρίπτουμε κάθε πιθανότητα συμπεριφορών διακρίσεων, οι οποίες αντιτίθενται πλήρως στις αρχές που διέπουν την εταιρεία μας, και τις οποίες ακολουθούν και εφαρμόζουν όλοι οι άνθρωποι μας... Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε ότι το πλήρωμά μας αντέδρασε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και εξυπηρέτηση όλων των επιβατών».

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρει πως «οι δύο θιγόμενοι επιβάτες, δεν αισθάνονταν άνετα να πετάξουν, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε» ενώ επαναλαμβάνει ότι «το πλήρωμα μας προσπάθησε για περισσότερο από μία ώρα και τριάντα λεπτά να διευθετήσει την κατάσταση». Τέλος αναφέρει, «λυπούμαστε για το γεγονός, το οποίο σημειωτέoν συνιστά πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς, παρά το γεγονός ότι πετάμε πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή».

Δημοφιλή