Τα τρία σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές των φυλλαδίων της Ειδομένης

Τα τρία σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές των φυλλαδίων της Ειδομένης
sooc

Ακτιβιστές που υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων, κυκλώματα δουλεμπόρων, ακόμη και προβοκάτσια, εξετάζουν οι αστυνομικές Αρχές για τα «κέντρα» από τα οποία υποκινήθηκε η έκδοση φυλλαδίων που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες να κινηθούν προς τα Σκόπια.

Τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών αρχών λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσφυγες στην Ειδομένη και προβαίνουν σε έρευνες τυπογραφείων, εκδοτικών επιχειρήσεων ακόμη και βιβλιοπωλείων, σε μία προσπάθεια εντοπισμού της πηγής αναπαραγωγής του εγγράφου, κάτοχος του οποίου ήταν σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες που κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν ίχνη των... πωλητών ελπίδας και εκείνους που διαμοίρασαν τα φυλλάδια με τον χάρτη περάσματος στα Σκόπια, το οποίο όπως ήταν φυσικό βρήκε γρήγορα ανταπόκριση στις τάξεις των καταπονημένων προσφύγων, που αναζήτησαν την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη.

Σοβαρά εξετάζεται οι υποκινητές να είναι ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Ειδομένη από το καλοκαίρι και υποστηρίζουν σθεναρά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Στην περιοχή είχε εμφανιστεί το Σαββατοκύριακο φορτηγάκι με αθηναϊκές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές και το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είχαν γίνει αποδέκτες αυτών των πληροφοριών, που επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα όταν έπεσε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο.

Στο φυλλάδιο που ήταν γραμμένο στα αραβικά δινόταν ραντεβού για το δρομολόγιο στις 14:00 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, ενώ γινόταν η επισήμανση ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι στο τέλος του φράχτη υπάρχει άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Γερμανία «που δέχεται κανονικά πρόσφυγες». Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση πως δεν πρέπει να δουν αυτό το σημείωμα αστυνομικοί ή δημοσιογράφοι.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» «φωτογράφισε» ως υπαίτιο για τα φυλλάδια τον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλουμ, βασιζόμενη στο γεγονός ότι στο κάτω μέρος του γραμμένου στα αραβικά φυλλαδίου υπήρχε η επιγραφή «ομάδα Νόρεμπερτ Μπλουμ». Ο πρώην υπουργός διέψευσε το ρεπορτάζ δηλώνοντας ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των φυλλαδίων πολύ μετά τη διανομή τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή