Κοινωνική αναταραχή στην Τυνησία εφτά χρόνια από την πτώση του Μπεν Άλι

Κοινωνική αναταραχή στην Τυνησία εφτά χρόνια από την πτώση του Μπεν Άλι
Zoubeir Souissi / Reuters

Έπειτα από μία εβδομάδα κινητοποιήσεων οι Τυνήσιοι γιόρτασαν χθες Κυριακή την έβδομη επέτειο από την πτώση του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι μετά από 23 χρόνια στην εξουσία με κάποιους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αλλά οι περισσότεροι την οργή τους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα: τη φτώχεια, την ανεργία και τη διαφθορά.

Στη λεωφόρο Μπουργκιμπά της Τύνιδας, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους της εξέγερσης του 2011, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία.

NurPhoto via Getty Images

Μέλη της κολεκτίβας των πολιτών «Μάχιχ Μσάμαχ» (Δεν θα συγχωρέσω) διαδήλωσαν κρατώντας φωτογραφίες των «μαρτύρων» της επανάστασης, την ώρα που νέοι φώναζαν συνθήματα ζητώντας εργασία. Πολιτικά κόμματα είχαν στήσει περίπτερα, ενώ ενισχυμένα ήταν και τα μέτρα ασφαλείας.

NurPhoto via Getty Images

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς απρόοπτα, αν και ήταν αισθητή η ένταση από την κοινωνική οργή που προκάλεσε τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Επτά χρόνια μετά την πτώση του Μπεν Άλι, που ζει αυτοεξόριστος στη Σαουδική Αραβία, πολλοί Τυνήσιοι εκτιμούν ότι κέρδισαν την ελευθερία τους αλλά έχασαν το βιοτικό τους επίπεδο.

Παρά τη σχετικά επιτυχημένη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα, η Τυνησία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα ειρηνικές διαδηλώσεις και νυχτερινές ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις.

Τροφοδοτούμενη από την υψηλή ανεργία, που φτάνει το 15% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κοινωνική οργή οξύνθηκε από την αύξηση των φόρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2018. Οι διαδηλωτές επιθυμούσαν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο αλλά και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Το κοινωνικό κίνημα με σύνθημα «Τι περιμένουμε;» ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με υποκινητές μέλη της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι ζητούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Από την αρχή των επεισοδίων τη Δευτέρα οι αρχές έχουν συλλάβει συνολικά 803 ανθρώπους, δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίφα Σιμπάνι.

Zoubeir Souissi / Reuters

Σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα Όλφα Λαμλούμ, οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν την «οργή» των «ίδιων ανθρώπων που είχαν ξεσηκωθεί το 2011, οι οποίοι δεν κέρδισαν παρά μόνο κάποια οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

«Εδώ και επτά χρόνια δεν βλέπουμε καμία αλλαγή. Έχουμε ελευθερία, είναι αλήθεια, αλλά είμαστε πιο πεινασμένοι από πριν», δήλωσε ο 38χρονος Ουάλιντ, άνεργος.

Η «Επανάσταση του Γιασεμιού» ξέσπασε μετά την αυτοπυρπόληση, τη 17η Δεκεμβρίου 2010 στη Σίντι Μπουζίντ του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, πλανόδιου πωλητή. Έμελλε να αποτελέσει την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή