ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/02/2015 07:09 EET | Updated 14/02/2015 11:39 EET

Διαμαρτυρία στην Αμυγδαλέζα μετά την αυτοκτονία μετανάστατη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων είναι σε εξέλιξη έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα, όπου τo βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε απαγχονισμένος 28χρονος αλλοδαπός.

Πρόκειται για άνδρα πακιστανικής υπηκοότητος, ο οποίος κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις, ή άλλα στοιχεία, που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροτομία και θα γίνει και τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστεί και επισήμως οποιαδήποτε πιθανότητα πέρα απο την αυτοκτονία.

Τον νεαρό αλλοδαπό βρήκαν νεκρό κατά τις 20:00, συγκρατούμενοί του και φώναξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το κέντρο, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό και δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης -μόλις πριν από μερικές μέρες διαπιστώθηκε και ο θάνατος, από παθολογικά αίτια, ενός ακόμα νεαρού κρατούμενου- δημιουργήθηκε ένταση και εξέγερση μικρής έκτασης των αλλοδαπών κρατουμένων, στον χώρο γύρω από το κοντέινερ, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο αργότερα.

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε, επειδή παρέμενε στο κέντρο, ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την Αστυνομία και την έρευνα που ακολούθησε.

Όπως έγινε γνωστό, ο 28χρονος Πακιστανός συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Ρέθυμνο, για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα. Προχθές μετήχθη στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για ένα βράδυ στη Διέυθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη και χθες οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα.

Η προανάκριση ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Μετά τον θάνατο του αλλοδαπού, υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και πολλαπλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Κέντρο, διαβήματα που αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση και σύντομα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.

Αυτή την ώρα παραμένουν στην είσοδο των αστυνομικών σχολών, άτομα από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», τα οποία κρατούν πανό και διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης.

Πανούσης: Θα τα αλλάξουμε όλα - Μετάβαση σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ανθρώπων

«Εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργός, την ντροπή μου ως ανθρώπος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης που επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Αυλώνας, μετά την αυτοκτονία νεαρού κρατούμενου.

«Αυτά που είδα δεν τα πίστευα. Δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας αυτή. Και φυλακές να ήταν, που δεν είναι φυλακές, δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη μορφή» τόνισε και δεσμεύθηκε ότι τα κέντρα κράτησης τελειώνουν, με την μετάβαση σε ανοικτές δομές φιλοξενίας ανθρώπων: «Για να μπορέσουμε να λύσουμε καταστάσεις που απαιτούν ορισμένο χρόνο για να λυθούν, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

«Δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους μου ότι κάνουν εκατομμύρια χιλιόμετρα για να βρουν την ελευθερία και την ελπίδα- δεν μπορώ να πω τους σκοτώσαμε, θέλω να πω τους αφήσαμε να πεθάνουν.Θα τα αλλάξουμε όλα».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post