Πώς επιλέγονται τα πρόσωπα που δικαιούνται συνοδεία αστυνομικών - Το ψαλίδι, οι «700» του Σεπτεμβρίου και οι διαμαρτυρίες επωνύμων

Πώς επιλέγονται τα πρόσωπα τα οποία δικαιούνται συνοδεία αστυνομικών;
SOOC

Ανυπαρξία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την επιλογή των προσώπων που δικαιούνται συνοδεία αστυνομικών παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σε μία περίοδο που οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε… vip υπολογίζονται περίπου στους 7.000, η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει μία τάξη στο διαχρονικό για το Σώμα πρόβλημα. Ποιο όμως είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει το ποιος δικαιούται συνοδεία ασφαλείας και ποιος όχι;

Από το ρεπορτάζ της HuffPost Greece προκύπτει ότι δεν υπάρχει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να του διατεθεί φύλαξη.

Η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι περιπτώσεις παροχής συνοδειών ασφαλείας είναι το παλιό Προεδρικό Διάταγμα 141/1991. Το διάταγμα, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου έχει τροποποιηθεί πολλές φορές μέσω τροπολογιών με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αξιωματικοί να… χάνονται στη μετάφραση και το «βάρος» να πέφτει στις αρμόδιες επιτροπές που κρίνουν με αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια σε ποιον θα διαθέσουν αστυνομικούς.

Σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας υπάρχει μία επιτροπή που κρίνει τα αιτήματα για συνοδείες ασφαλείας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν οι περιπτώσεις στις οποίες διατίθενται αστυνομικοί με αντικειμενικά κριτήρια (για παράδειγμα όταν κάποιος είναι υπουργός ή Ανακριτής δικαιούται φύλαξη) και άλλες περιπτώσεις στις οποίες συντρέχουν υποκειμενικά κριτήρια.

Τα υποκειμενικά κριτήρια (για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος ή ένας επιχειρηματίας που δηλώνει ότι απειλείται) υπόκεινται στην κρίση ειδικής επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ. που κρίνει το μέλλον των αιτημάτων τους. Η επιτροπή καταρτίζει «Έκθεση Εκτίμησης Κινδύνου» και συνεκτιμά τα κριτήρια που αναφέρονται στις νομικές διατάξεις για τη διάθεση προσωπικού και το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αξιολογούν δηλαδή το κατά πόσο ο εν δυνάμει στόχος πράγματι απειλείται ή αν τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι ανεδαφικά. Στη συνέχεια, από την έκθεση θα εξαρτηθεί αν θα διατεθούν αστυνομικοί και πόσοι.

Το Π.Δ. 141/91 ορίζει –μεταξύ άλλων- ότι «συνοδείες ασφαλείας παρέχονται υποχρεωτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη της κυβέρνησης και στους αρχηγούς κομμάτων, στους αρχηγούς και τα επίσημα πρόσωπα ξένων κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στους εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές που χειρίζονται ειδικές υποθέσεις (κατόπιν σχετικής διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ενώ η λήψη των μέτρων αυτών παύει έξι μήνες μετά τη διεκπεραίωση της υπόθεσης που τα παραπάνω πρόσωπα χειρίζονται). Συνοδεία προβλέπεται και σε άλλα πρόσωπα (ιδιώτες) για τα οποία συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας. Η συνοδεία ασφαλείας παρέχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής».

Το Π.Δ.141/91 αναφέρει ρητά ότι οι φυλασσόμενοι στόχοι δεν πρέπει να επιβιβάζονται στα συνοδευτικά οχήματα που παρέχονται από την ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των μετακινήσεών τους. Η διάταξη αυτή, όπως λένε αστυνομικές πηγές, παραβιάζεται συχνά από τους… vip που για να αποφύγουν τα έξοδα των καυσίμων στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα οχήματα που τους έχουν διατεθεί από το Σώμα για τη φύλαξή τους.

«Ψαλίδι» στις στρατιές

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας κάνει προσπάθεια εξοικονόμησης προσωπικού από τις «στρατιές» των vip.

Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εισηγηθεί την αφαίρεση ενστόλων από επωνύμους, σε μία περίοδο που κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Ενδεικτικό είναι ότι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (όπως Τμήματα Ασφαλείας και η Άμεση Δράση)… πάσχουν από λειψανδρία.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αφαιρεθεί αστυνομικοί από vip. Δύο από αυτούς που έχασαν τους αστυνομικούς τους είναι γνωστοί δημοσιογράφοι με μεγάλη διαδρομή στο χώρο των media. Ο καθένας τους είχε από δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν πάρει απόσπαση για να τους συνοδεύουν, και τώρα θα επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι συχνά πυκνά ο κ. Νίκος Τόσκας δέχεται τηλεφωνήματα από επωνύμους που διαμαρτύρονται για το «ψαλίδι» στη συνοδεία τους. Συνήθως επικαλούνται λόγους ασφαλείας και κάνουν λόγο για αναξιοκρατική επιλογή αφαίρεσης αστυνομικών. Καμιά φορά, ωστόσο, τα τηλεφωνήματα ξεπερνούν τα όρια.

Αυτό συνέβη το πρωί της Δευτέρας όταν ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που του αφαιρέθηκε η συνοδεία τηλεφώνησε οργισμένος στον κ. Τόσκα για να διαμαρτυρηθεί για την αφαίρεση των δύο αστυνομικών του. Ο υπουργός του απάντησε ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία δεν παρεμβαίνει ο ίδιος. Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού αναφέρουν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ξεπέρασε τα όρια στη συνομιλία του με τον υπουργό, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι συνολικά θα αποδεσμευτούν από τους επισήμους 700 άνδρες και 80 οχήματα.

«Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των αντικειμενικών αναγκών στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για φύλαξη προσώπων και εγκαταστάσεων, θα αρχίσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση των σχετικών αποδεσμεύσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται η εξοικονόμηση, στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, 700 περίπου αστυνομικών και 80 περίπου μηχανοκίνητων μέσων , κυρίως στην περιοχή της Αττικής, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», γράφει η ανακοίνωση.

Οι 700 ένστολοι θα έχουν αποδεσμευτεί από τους επισήμους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή