ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/08/2016 08:44 EEST | Updated 05/08/2016 08:54 EEST

Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken Sept. 30, 2015, a waitress carries dishes inside a restaurant on the Greek Aegean island of Naxos. For decades, Greece’s Aegean islands enjoyed a value added tax rate 30 percent lower than the rest of the country, to offset increased transportation costs and prevent their dwindling permanent populations from deserting them altogether, but now the islands are losing that benefit as part of creditor-demanded reforms for Greece's third international bailout. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Νέες αυξήσεις αναμένονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ μετά τη ρύθμιση για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα τα τιμολόγια ρευμάτος μέσω της αναπροσαρμογής του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) προκειμένου να εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ.

Όπως σημειώνει «Η Καθημερινή» η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι καταναλωτές ίσως κληθούν να καλύψουν το 2016 290 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα των 330 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και για το 2017 αναμένεται να καλύψουν τα 265 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ προβλέπεται από το άρθρο 23 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή χθες, Πέμπτη και αναφέρει

«Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ... εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016 λαμβάνοντας υποψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περιοδο 2016-2017 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου».

*****

Τους φόβους για επιβάρυνση της ΔΕΗ που θέτει σε κίνδυνο την έκπτωση 15 % στα τιμολόγια της επιχείρησης που αποφασίσθηκαν πρόσφατα εξέφρασε χθες, Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Υπενθυμίζει δε ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.

Sponsored Post