ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/02/2016 06:57 EET | Updated 25/02/2016 09:57 EET

Χαοτική παραμένει η κατάσταση. Με το σταγονόμετρο η διέλευση στα σύνορα - Ατελείωτη η ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες

ASSOCIATED PRESS
Refugees and migrants make their way to reach the borderline to Macedonia, near the northern Greek village of Idomeni, on Tuesday, Feb. 23, 2016. Police have removed hundreds of migrants from a camp during an operation at Greece's border with Macedonia following a protest that halted freight rail services to other Balkan countries. Journalists were not allowed to approach the area. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει «πλημμυρίσει» με πάνω από 3000 άτομα και χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορα με τα πόδια ενώ έχουν επιστρατευτεί λεωφορεία για να τους μεταφέρουν. Την ίδια στιγμή, στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2.000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, πρόσφυγες είχαν ρίξει φράκτη στα Διαβατά και έφυγαν πεζή για την Ειδομένη.. Ωστόσο, αργότερα οι περισσότεροι γύρισαν πίσω.

Σημειώνεται ότι πρόσφυγες που είχαν «μπλοκαριστεί» στα Τέμπη πήραν με τα πόδια τον δρόμο για την Ειδομένη. Αστυνομικοί τους σταμάτησαν, φοβούμενοι μην προκληθούν ατυχήματα. Σύμφωνα με το seleo.gr, κατέφθασαν λεωφορεία για να τους παραλάβουν, ωστόσο δεν δέχτηκαν να επιβιβαστούν σε αυτά και συνέχισαν το ταξίδι τους με τα πόδια.

Συνεχίζουν να καταφθάνουν πλοία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 6.40 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 μεταφέροντας 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Μυτιλήνη και 434 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 699 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 30 άτομα από την Κω, 11 από την Κάλυμνο και 658 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν.

Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι 1.821 μετανάστες και πρόσφυγες με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2.100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hotspot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.