ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/05/2016 14:17 EEST | Updated 28/05/2016 14:18 EEST

Το τέλος της Ειδομένης σε 65 φωτογραφίες - Όσα οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους

Τα απομεινάρια της Ειδομένης μετά την επιχείρηση εκκένωσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών που εξελίχθηκε τις περασμένες ημέρες σε 65 φωτογραφίες.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τα περισσότερα άτομα να έχουν μεταφερθεί σε κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και με την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκκένωση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες των νέων χώρων φιλοξενίας κι απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση εναλλακτικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε απαντητική ανακοίνωση υπογράμμισε ότι «Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές» ενώ σημείωσε ότι « στην προσπάθεια αυτή (...) ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πρόσφυγες που προτιμούν να κοιμηθούν στο δρόμο παρά στα κέντρα φιλοξενίας. Το ρεπορτάζ επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού κ. Γιώργου Κυρίτση αναφέρει ότι η κυβέρνηση «τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης και από τα βενζινάδικα όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες και μετανάστες». Επιπλέον, ο κ. Κυρίτσης σημειώνει στην εφημερίδα ότι είναι «πολύ πιθανό ο αριθμός όσων βρίσκονταν στον καταυλισμό της Ειδομένης να είχε υπερεκτιμηθεί».

Photo gallery ΕΙΔΟΜΕΝΗ See Gallery

*Όλες οι φωτογραφίες είναι Konstantinos Tsakalidis / SOOC