Ποιοι ήταν οι καταληψίες της πρυτανείας. Παλιοί συνοδοιπόροι του Μαζιώτη. Μόνο έξι από τους 49 ήταν φοιτητές

Ποιοι ήταν οι καταληψίες της πρυτανείας. Παλιοί συνοδοιπόροι του Μαζιώτη. Μόνο έξι από τους 49 ήταν φοιτητές
Eurokinissi

Ένας συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα και δύο συνοδοιπόροι του αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη από τα παλιά βρίσκονται ανάμεσα στους καταληψίες που συνελήφθησαν στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το προφίλ των 14 ατόμων που συνελήφθησαν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο Γεωργιάδης είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2008 μαζί με τον νούμερο ένα καταζητούμενο Παλαιοκώστα για την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη και είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη. Λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε με περιοριστικό όρο αυτόν της εμφάνισης κάθε 15ήμερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τελευταία φορά που απασχόλησε τις Αρχές ήταν στις 21 Οκτωβρίου 2014 όταν επιχείρησε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στους περιοριστικούς όρους δεν αναφερόταν ρητά η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις αστυνομικές Αρχές αυτό υπονοείτο. Ο Γεωργιάδης είχε αγοράσει εισιτήριο στο όνομά του κανονικά αλλά όταν οι αστυνομικοί είδαν στις λίστες το όνομά του τον συνέλαβαν.

Στο δικαστήριο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην απαγωγή Μυλωνά. Αυτό που παραδέχθηκε είναι ότι είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο βοηθούσε κάποιες φορές σε δουλειές που δεν μπορούσε εκείνος να κάνει καθώς ήταν καταζητούμενος.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ των υπόλοιπων 13 συληφθέντων, ανάμεσά τους εφτά γυναίκες. Οι αστυνομικοί ξεχωρίζουν την παρουσία στην πρυτανεία δύο 49χρονων που περιγράφονται ως ηγετικές φυσιογνωμίες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ο πρώτος χαρακτηρίζεται ως «καθοδηγητής των Εξαρχείων» και ήταν στο παρελθόν συνοδοιπόρος του Νίκου Μαζιώτη. Ο 49χρονος ήταν μαζί με τους 394 συλληφθέντες στην πρώτη αστυνομική εισβολή στο Πολυτεχνείο το 1995. Μαζί του τότε ήταν οι Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και ο Λάμπρος Φούντας, μετέπειτα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Τον Μάρτιο του 2007 είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατηγορούμενος για επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Είχε φυλακιστεί τότε ξεσηκώνοντας μεγάλο κύμα αλληλεγγύης του χώρου για την απελευθέρωσή του.

Ο δεύτερος 49χρονος φέρεται και αυτός να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καταληψίες του Πολυτεχνείου το 1995, ενώ θεωρείται ηγετική μορφή της κατάληψης «Λέλα Καραγιάννη» στη Κυψέλη. Το 2007 είχε πρωταγωνιστήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., στις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του καζίνο της Πάρνηθας.

Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων από το κτίριο της πρυτανείας είναι ένας 19χρονος, ξάδελφος γνωστού αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων. Ο 19χρονος είχε συλληφθεί ξανά μαζί με την 20χρονη φίλη του πριν από λίγες ημέρες στην Πρυτανεία. Δεν πτοήθηκε, ωστόσο, και μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στο κτίριο.

Οι υπόλοιποι καταληψίες, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, δεν είναι τόσο γνωστοί όσο οι παραπάνω αλλά οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για αδικήματα που σχετίζονται με καταλήψεις και επεισόδια.

Συνολικά αυτές τις 19 ημέρες κατάληψης της πρυτανείας συνελήφθησαν 49 άτομα, από τα οποία τα 43 δεν ήταν φοιτητές.

Αναλυτικότερα, στις 30 Μαρτίου 2015 συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, στις 31 Μαρτίου εφτά Έλληνες, στις 13 Απριλίου 15 άτομα, από τα οποία 10 Έλληνες και 5 αλλοδαποί (ανάμεσά τους ένας υπήκοος Πολωνίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών), στις 14 Απριλίου συνελήφθησαν 6 άτομα, στις 17 Απριλίου συνελήφθησαν 4 γυναίκες και χθες ακόμα 14 άτομα.

Δημοφιλή