Κοκάκια - Το αγαπημένο finger food γλυκό!

Κοκάκια - Το αγαπημένο finger food γλυκό!
magiacook

Δεν έχω φάει πιο λαχταριστά και γευστικά κωκ! Αλήθεια σας λέω! Τέλεια κρέμα, απαλή και γευστική. Αφράτο παντεσπάνι, σιροπιασμένο τόσο όσο. Υπέροχη επικάλυψη σοκολάτας με σούπερ υφή. Όλα μαζί συνθέτουν το σούπερ τέλειο κοκάκι!!!!!

magiacook

Υλικά

Για τη ζύμη

125 γρ. ζάχαρη άχνη

180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

4 μεσαία αβγά

2 – 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας

1/2 με 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

μία πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Για την κρέμα

70 γρ. κορν φλάουρ

600 γρ. γάλα

130 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρες λιπαρών

130 γρ. ζάχαρη άχνη μισή πρέζα αλάτι

4 κρόκους αβγών

1 βανιλέτο ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

Για την επικάλυψη σοκολάτας

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

1 1/2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

2 κ.σ. γάλα ζεστό

Για το σιρόπι

200 γρ. νερό

150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη καστανή

1 φλοίδα λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κορν φλουρ, τη βανίλια, το αλάτι και τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα το οποίο τα έχουμε ζεστάνει (να είναι χλιαρό, όχι καυτό) και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε εστία χαμηλής έντασης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, ξύνοντας τον πάτο ώστε να μην μας κολλήσει η κρέμα. Όταν το μείγμα βαρύνει – πήξει, το αφαιρούμε από την εστία. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή, όχι απευθείας από το ψυγείο). Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει η κρέμα μας λεία και λαχταριστή. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Έτσι η κρέμα δεν θα πιάσει πέτσα. Βάζουμε την κρέμα στην συντήρηση για να κρυώσει και συνεχίζουμε με την παρασκευή της ζύμης.

Βήμα 2ο: Φτιάχνουμε τα μπισκοτάκια – παντεσπάνι. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη στη μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει λεία σαν αφρός ξυρίσματος. Στο μπολ που είναι οι κρόκοι, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ (περίπου 5’) μέχρι να γίνει το μείγμα πιο ανοιχτόχρωμο. Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ σε μικρό κοσκινάκι. Κοσκινίζουμε λίγη ποσότητα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης). Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα στο μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι και μαρέγκα εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν. Ανακατεύουμε απαλά για να μη χάσουμε πολύ από τον όγκο της μαρέγκας.

magiacook

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου. Zωγραφίζουμε με μολύβι στρογγυλά κυκλάκια διαμέτρου 4,5 cm αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Γυρνάμε τη λαδόκολλα ανάποδα. Αλείφουμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας. Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε μείγμα μέσα στα περιθώρια των κύκλων που έχουμε ζωγραφίσει.

magiacook

Κοσκινίζουμε λίγη άχνη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου σε αέρα μέχρι να πάρουν τα μπισκοτάκια ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. (Περίπου 7’ – 10’ ανάλογα με το μέγεθος.) Εφόσον ψήσουμε όλη τη ζύμη, κάνουμε ζεύγη τα μπισκοτάκια. Τα ταιριάξουμε όσο γίνεται μεταξύ τους για να γίνουν τα κοκάκια μας εκτός από νόστιμα και όμορφα!

magiacook

Βήμα 3ο: Φτιάχνουμε σιρόπι. Βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, νερό, ζάχαρη ακατέργαστη καστανή και 1 φλοίδα λεμόνι, περίπου για 5’ λεπτά από την αρχή του βρασμού. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, να «χλιάνει» όπως λένε στο χωριό μου. Βουτάμε τα μπισκοτάκια στο σιρόπι και τα βγάζουμε αμέσως. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα όπως στη φωτό ώστε να μπορούμε να βάλουμε τη γέμιση από την κρέμα εύκολα με μιας σε όλα. Τα αφήνουμε για μισή ωρίτσα να κρυώσουν καλά και να τραβήξει το σιρόπι.

magiacook

Βήμα 4ο: Προετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λίωνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αραιώνουμε με χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, να γίνει η σοκολάτα λεία και γυαλιστερή.

magiacook

Βήμα 5ο: Συνθέτουμε τα κοκάκια! Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο. Ανακατεύουμε δυνατά ώστε να γίνει πάλι λεία και απαλή. Την τοποθετούμε σε κορνέ. Βάζουμε μπόλικη κρέμα σε κάθε μπισκοτάκι που έχουμε επιλέξει να είναι η βάση του κοκ. Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα τα αντίστοιχα μπισκοτάκια – το ταίρι τους, πιέζοντας ελαφρώς.

magiacook

Πιάνουμε το κοκάκι από τη βάση του και το βουτάμε μέσα στην σοκολάτα ώστε να καλυφθεί μόνο η πάνω πλευρά του. Τα τοποθετούμε σε γυάλινο σκεύος και κλείνουμε με μεμβράνη ή με καπάκι που εφαρμόζει πολύ καλά. Αφήνουμε τα κοκ στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη σοκολάτας.

magiacook

Και… καλή σας απόλαυση!!!!!!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής για τη ζύμη. Μην βάλετε όλο το αλεύρι με μιας γιατί δεν θα σας γίνει η ζύμη λεία και απαλή, χωρίς σβόλους.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κουβερτούρα επιθυμείτε. Γάλακτος, σκούρα σοκολάτα …
  • Αν θέλετε η επικάλυψη σοκολάτα να είναι πιο τραγανή όταν κρυώσει χρησιμοποιήστε λιγότερο γάλα ή καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φτιάξετε την επικάλυψη ακριβώς πριν βουτήξετε τα κοκάκια στη σοκολάτα.
magiacook
  • Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε τα κοκ με άχνη ζάχαρη αντί να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα για την επικάλυψη.
  • Η κρέμα είναι εξαιρετική για τούρτες, γλυκό ψυγείου, επιδόρπιο με φρούτα σερβιρισμένο σε ποτήρι (δείτε τη συνταγή εδώ) ή απολαύστε τη πασπαλίζοντάς τη απλώς με λίγη κανέλα!
magiacook
  • Η ζύμη είναι τέλεια για μικρά κεκάκια. Χρησιμοποιήστε φόρμα ψησίματος, γεμίστε μέχρι τη μέση, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και ψήστε τα. Μπορείτε να σιροπιάσετε και να τα γαρνίρετε με ότι μπορείτε να φανταστείτε! Κρέμα, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, παγωτό ….
magiacook

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr