Τα «κόκκινα δάνεια» κρίνουν τις εξελίξεις. Γιατί πιέζει το ΔΝΤ, ποια η στάση της ΕΚΤ και τα διλήμματα της κυβέρνησης

Τα «κόκκινα δάνεια» κρίνουν τις εξελίξεις. Γιατί πιέζει το ΔΝΤ, ποια η στάση της ΕΚΤ και τα διλήμματα της κυβέρνησης
Information board with a model home on coins
Information board with a model home on coins
Lite Productions via Getty Images

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα κρίνουν τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό πεδίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης γνωρίζουν ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια του παζλ προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλα προβλήματα το τρίμηνο «φωτιά» που ξεκίνησε για την Ελληνική οικονομία αμέσως μετά από τις εκλογές.

Στις πολυεπίπεδες επαφές που είχαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες έγινε ξεκάθαρο ότι δεν έχουν να κάνουν με μια κοινή στάση των δανειστών σε σχέση με τη λύση που θα πρέπει να δοθεί στο θέμα των κόκκινων δανείων, γεγονός που κάνει ακόμα δυσκολότερη την εξεύρεση τελικής λύσης.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος δεν εντοπίζονται μόνο στην διαφορετική άποψη που εκφράζει το ΔΝΤ σε σχέση με την Κομισιόν, αλλά ακόμα και στην στάση που κρατούν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών εντός της Ευρωζώνης.

Το Ταμείο ευθύς εξαρχής δια στόματος Ντέλιας Βελκουλέσκου έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συρρίκνωση στο ελάχιστο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία. Η στάση της κυρίας Βελκουλέσκου θύμισε σε πολλούς τη σκληρή στάση που είχε κρατήσει το ΔΝΤ στις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στην Κύπρο.

Ο λόγος που το Ταμείο επιμένει σε αυτή τη «λύση» έχει να κάνει με το ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τρίτο Ελληνικό πρόγραμμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Ταμείο δεν πιέζει μόνο για τα κόκκινα δάνεια. Πιέζει και για το Ασφαλιστικό και για το χρέος και για την εφαρμογή του προγράμματος. Με λίγα λόγια πιέζει προκειμένου να λάβει τις δεσμεύσεις που ζητά ώστε να μετέχει και αυτό στο νέο πρόγραμμα.

Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η Ευρώπη επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην εποπτεία του νέου Ελληνικού προγράμματος και ως εκ τούτου πιέζει προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι δύο βασικές του απαιτήσεις: αναδιάρθρωση του χρέους και «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, προκειμένου να έχει στα χέρια του την έκθεση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα αξιωματούχοι του Ταμείου πιέζουν προκειμένου να βάλουν εδώ και τώρα στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα, πατώντας σε ένα ζήτημα που γνωρίζουν ότι φέρνει σε αμηχανία τόσο την κυβέρνηση όσο και της Ευρωπαϊκές αρχές.

Μπορεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφερόμενος χθες στα κόκκινα δάνεια, να είπε ότι «η διαφορά που έχουμε είναι πόσο ευρεία θα είναι η προστασία» αναφερόμενος στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης για έναν «έντιμο συμβιβασμό», ωστόσο στην Ευρώπη δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη μαζικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

Η ΕΚΤ κρατά εδώ και καιρό μια περισσότερο συμβιβαστική λύση. Σκοπός της είναι να προστατεύσει το κύρος των τραπεζικών ιδρυμάτων σε ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και μετά.

Ο κ. Ντράγκι γνωρίζει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι ρευστή και δεν θα ήθελε να αναζωπυρωθεί ένας νέος κύκλος αμφισβητήσεων, με αφορμή την αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 των Ελληνικών τραπεζών. Για αυτό το λόγο και πιέζει να μην συνδέεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Αντίστοιχη άποψη με τον κ. Ντράγκι έχουν και υψηλόβαθμη αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι διαβλέπουν τον κίνδυνο να επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελληνική Οικονομία. Ωστόσο, αυτή την φορά υπολογίζουν ότι μια νέα οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα συνδυαστεί με την προσφυγική κρίση, κάνοντας έτσι το τοπίο εκρηκτικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν διάθεση υπαναχώρησης στα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, ωστόσο γνωρίζουν ότι ο χρόνος πιέζει και η κλεψύδρα αδειάζει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν έχει να αντιμετωπίσει τους γνωστούς «σκληροπυρηνικούς» κύκλους εντός της Ευρωζώνης, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν ως σημείο πίεσης προς την Αθήνα όλα τα δύσκολα ζητήματα, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς αναστολές στην πλήρη εφαρμογή των Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Πλέον η επόμενη μάχη θα δοθεί στο Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου, όταν οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να απαντήσουν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ ώστε το κόστος των «κόκκινων» δανείων να το σηκώσουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες χάνοντας τα σπίτια τους, είτε η Ευρώπη χρηματοδοτώντας πλήρως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η απάντηση θα καθορίσει και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου φέρνοντας πιο κόντα ή το καλό ή το κακό σενάριο.

Δημοφιλή