ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/12/2018 15:56 EET | Updated 28/12/2018 16:16 EET

Παράταση του νόμου Κατσέλη έως το τέλος Φεβρουαρίου

Eurokinissi

Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Παράλληλα αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συντάξει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των δόσεων από την Πολιτεία σε συνδυασμό με επιμηκύνσεις και κούρεμα, ώστε η πρώτη κατοικία να προστατεύεται έως και τα 280.000 ευρώ, αλλά οι τράπεζες ξεκινούν πολύ χαμηλότερα (περίπου στα 100.000 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη της συνεδρίασης ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των πληρωμών (επιμηκύνσεις και κούρεμα).

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:

1) Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

2) Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.