Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο των συνομιλιών: Η «μάχη» των «κόκκινων δανείων»

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο των συνομιλιών: Η «μάχη» των «κόκκινων δανείων»
Eurokinissi

Με τις αποφάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία να μεταφέρονται από τους δανειστές στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και την κυβέρνηση να δέχεται να συζητήσει μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, ξεκίνησαν χθες (Τρίτη) οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το πακέτο 13 προαπαιτούμενων δράσεων με στόχο όλα να έχουν συμφωνηθεί έως το βράδυ της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων βρέθηκαν τα τρία από τα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης καθώς από το κεντρικό ξενοδοχείο που έχουν στήσει και αυτή τη φορά το στρατηγείο τους οι επικεφαλής των δανειστών, πέρασαν κατά σειρά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τα κόκκινα δάνεια.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση φάνηκε ότι η μεγάλη μάχη των τεσσάρων ημερών θα είναι η συμφωνία για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην πώληση όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων.

Σε πρώτη φάση στο τραπέζι μπαίνουν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με την κυβέρνηση να προκρίνει τη λύση της «αυτοχρηματοδότησης» των επιχειρήσεων με συνεργασία των τραπεζών και εξεύρεση επενδυτών. Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε οι τράπεζες θα προχωρούν στην πώληση των δανείων σε funds.

Ωστόσο, στο μέτωπο των στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δεχτεί αυτά τα δάνεια να τα αναλάβουν εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ή πώλησης τους σε destress funds.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ανέφερε ότι ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε το ίδιο στέλεχος χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συμπληρωματικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι η συγκρότηση Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους. Επίσης στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων προβλέπει τη ψήφιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016, ενώ η εξειδίκευση των κατηγοριών και των προϋποθέσεων θα γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ήταν και το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη».

Χωρίς τελικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας παρουσίασε στους δανειστές την νέα πρόταση για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ η οποία προβλέπει την αγορά του 100% του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο με προοπτική στη συνέχεια να διατεθεί το 49% σε ιδιώτη επενδυτή.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του management καθώς οι δανειστές επιμένουν να το αναλάβει ιδιώτης ενώ η χρηματοδότηση της εξαγοράς να καλυφθεί από το δημόσιο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι με βάση τα όσα προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

Νωρίτερα η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο στο οποίο περιγράφονται τα 13 προαπαιτούμενα.

Το δεύτερο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή του 1 δισ. ευρώ εγκαίρως και όχι αργότερα από τις 18 Δεκεμβρίου.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Δημοσιονομικές και δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Οι ελληνικές Αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο

β)θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back (πλαφόν δαπανών) για τα νοσοκομεία

α)Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία

β)θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Μεταρρυθμίσεις του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ

5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από την εργαλειοθήκη (toolkit II) του ΟΟΣΑ

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

11) Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Δημοφιλή