ΤΟ BLOG
10/02/2018 09:23 EET | Updated 14/02/2018 20:11 EET

Κόκκινο : Το χρώμα της έλξης

Avesun via Getty Images

Με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να πλησιάζει, κάποιες νέες έρευνες έρχονται να προσθέσουν όπλα στη φαρέτρα του έρωτα ( και τη δική μας ) για την ανεύρεση του ιδανικού συντρόφου.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε έναν άντρα ή μια γυναίκα να μας προσέξουν.

Επίσης η δημιουργία έλξης, πάθους και σωστής χημείας ενδέχεται να αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Κάποιες άλλες φορές πάντως, το να βρούμε τον έρωτα μπορεί απλά να απαιτεί το σωστό χρωματικό συμβολισμό στη γκαρνταρόμπα μας.

Σίγουρα δεν θα εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του έρωτα. Είναι το χρώμα από τα βέλη του φτερωτού θεού και των ρομαντικών καρδιών σε όλες τις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Όμως, η βαθιά επίδραση που έχει αυτό το χρώμα στην έλξη ανδρών και γυναικών μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες!

Καταρχήν οι ερευνητές ψυχολόγοι Κάιζερ, Έλιοτ και Φέλτμαν (2010) εξέτασαν την επίδραση των γυναικών που φορούσαν κόκκινα στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ανδρών. Σε δύο πειράματα, ζητήθηκε από άνδρες να συνομιλήσουν με γυναίκες που φορούσαν κόκκινο πουκάμισο ή με κάποιες που φορούσαν άλλο χρώμα ( μπλε ή πράσινο). Οι άνδρες που συνομιλούσαν με τις γυναίκες στα κόκκινα, έκαναν πιο προσωπικές ερωτήσεις και καθόταν πιο κοντά τους. Συνολικά, τις πρόσεχαν περισσότερο και τις θεώρησαν κατόπιν πιο γοητευτικές.

Παρόμοια έρευνα από τους Έλιοτ κ.α. (2010), επίσης εξέτασε την επίδραση των ανδρών που φορούσαν κόκκινο στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των γυναικών. Αυτή τη φορά σε 7 διαφορετικά πειράματα, οι συγγραφείς υποστήριξαν την θεωρία πως «το κόκκινο έλκει». Οι γυναίκες που είδαν άνδρες σε κόκκινο φόντο ή με κόκκινα ρούχα τους βρήκαν σεξουαλικά πιο επιθυμητούς και θεώρησαν πως ανήκαν σε υψηλότερο κοινωνικό στάτους.

 

Κόκκινο μακρύ φόρεμα  Luisa World, Σκουφά 15.

Σύμφωνα με τους ερευνητές “ το κόκκινο χρώμα δρα σαν βασικός, μη λεκτικός καταλύτης, που επηρεάζει την σχετική με αναπαραγωγή συμπεριφορά με παρόμοιο τρόπο σε όλα τα θηλαστικά″ ( Κάιζερ, Έλιοτ και Φέλτμαν 2010, σελ. 901). Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως το κόκκινο πυροδοτεί μια βασική, πρωτόγονη ανταπόκριση στους ανθρώπους σαν σημάδι σεξουαλικότητας και γονιμότητας. Το γεγονός δε ότι το κόκκινο χρώμα σηματοδοτεί υγεία, στάτους και γονιμότητα το συναντάμε και στα ζώα ( σκεφτείτε τα κόκκινα φτερά ενός υγιούς αρσενικού καρδινάλιου ή τα κόκκινα οπίσθια της θηλυκής μακάκε μαιμούς που βρίσκεται σε έξαψη).

Με αυτά τα δεδομένα, όταν ένας άντρας βλέπει μια γυναίκα στα κόκκινα, αυτόματα και υποσυνείδητα επηρεάζεται από το χρώμα και τη βρίσκει πιο θελκτική. Αντίστοιχα, όταν μια γυναίκα βλέπει έναν άντρα στα κόκκινα, ενστικτωδώς θεωρεί πως έχει υψηλότερο κοινωνικό στάτους και ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει σεξ μαζί του.

Έτσι αν θέλετε να έχετε περισσότερη γοητεία, φορέστε κόκκινο. Προσθέστε το στη γκαρνταρόμπα σας και θα δείτε πως όχι μόνο θα σας βλέπουν πιο σεξουαλικά, αλλά θα θέλουν να σας γνωρίσουν καλύτερα και να ζήσουν στιγμές πάθους μαζί σας. Είναι κάτι που γνωρίζει καλά ο γοητευτικός Τζέρεμι Άιρονς ο οποίος δήλωσε πρόσφατα «όποτε είμαι σε μια κατάσταση που φοράω τα ίδια με άλλους 600 ανθρώπους ή κάνω τα ίδια πράγματα με αυτούς, κοιτάζοντας πίσω, πάντα έβρισκα τρόπους να διαφέρω, είτε έχοντας κόκκινη φόδρα στο εσωτερικό του σακακιού μου, είτε φορώντας κόκκινα παπούτσια».