Κόκκινος συναγερμός: Ο πλανήτης «τρέχει» για να περιορίσει την παραλλαγή Όμικρον

Η εμφάνιση της παραλλαγής απέδειξε πώς η συσσώρευση εμβολίων στις πλούσιες χώρες απειλεί να παρατείνει την πανδημία.
Ταξιδιώτες
Ταξιδιώτες
AP

Κάθε ώρα που περνάει, νέοι περιορισμοί επιβάλλονται σε ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής, καθώς ο κόσμος «τρέχει» από το Σάββατο για να περιορίσει μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια αλλά παράλληλα μεγαλώνει και ο αριθμός των χωρών όπου εντοπίζονται κρούσματα.

Τελευταία, στην Βρετανία όπου οι αρχές, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν πως έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα που φέρουν την νέα παραλλαγή και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Σαχίντ Τζάβιντ, οι ασθενείς συνδέονται μεταξύ τους ενώ και οι δύο έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτισης.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε επίσης ταξιδιώτες στο Βέλγιο, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ και η Γερμανία ανέφερε ένα ύποπτο κρούσμα καθώς και η Τσεχία. Οι δε ολλανδικές αρχές ελέγχουν για τη νέα παραλλαγή σε 61 επιβάτες από δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, του Ιράν, της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλοντας περιορισμούς στις πτήσεις από χώρες της Νότιας Αφρικής ως απάντηση στις προειδοποιήσεις σχετικά με την μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής.

Παρά την απαγόρευση των πτήσεων όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ονόμασε τη νέα παραλλαγή «Όμικρον», χαρακτηρίζοντάς την ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων και ορισμένων πρώιμων ενδείξεων ότι φέρει υψηλότερο βαθμό μόλυνσης από άλλες παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και ανάρρωσαν θα μπορούσαν να τον κολλήσουν ξανά. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να μάθουμε εάν τα τρέχοντα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Με τόση αβεβαιότητα σχετικά με την «Όμικρον» οι επιστήμονες είναι απίθανο να εμπλουτίσουν τα ευρήματά τους για μερικές εβδομάδες, για αυτό και οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση με προτεραιότητα την ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι προηγούμενα ξεσπάσματα της πανδημίας τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τα χαλαρά διασυνοριακά μέτρα.

«Φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα», λέει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη νέα παραλλαγή, μόνο μια μέρα μετά τον εορτασμό της επανέναρξης των συγκεντρώσεων για την «Ημέρα των Ευχαριστιών» για εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες και την αίσθηση ότι η κανονική ζωή επέστρεφε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Ανακοινώνοντας νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, είπε στους δημοσιογράφους: «Αποφάσισα ότι θα είμαστε προσεκτικοί».

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, οι χώρες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ξανά.

Οι ολλανδικές αρχές έχουν βάλει σε καραντίνα 61 άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Ολλανδία σε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Παράλληλα, διενεργούν περαιτέρω έρευνες για να δουν εάν κάποιος από τους ταξιδιώτες έχει την παραλλαγή «Όμικρον».

Τα αεροπλάνα έφτασαν στην Ολλανδία από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν λίγο αφότου η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση πτήσεων από χώρες της Νότιας Αφρικής.

Στους 539 ταξιδιώτες που βρέθηκαν αρνητικοί, επετράπη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να συνεχίσουν τα ταξίδια τους σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς, όσοι ζουν στην Ολλανδία και τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πρέπει να αυτοαπομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε επίσης το Σάββατο ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» η παραλλαγή «Όμικρον» να έχει ήδη φτάσει στη χώρα.

Ο Κάι Κλόζε, υπουργός Υγείας για την πολιτεία της Έσσης, που περιλαμβάνει τη Φρανκφούρτη, λέει σε tweet ότι «αρκετές μεταλλάξεις χαρακτηριστικές της Όμικρον» εντοπίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική, ο οποίος ήταν απομονωμένος στο σπίτι.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής μεταξύ των νέων στη Νότια Αφρική έχει ανησυχήσει τους επαγγελματίες υγείας, παρόλο που δεν υπήρχε άμεση ένδειξη εάν η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Σε μόλις δύο εβδομάδες, η «Όμικρον» μετέτρεψε μια περίοδο χαμηλής μετάδοσης στη χώρα σε περίοδο ταχείας μετάδοσης.

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Moderna, Novavax και Pfizer, δήλωσαν ότι έχουν σχέδια για να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους υπό το πρίσμα της εμφάνισης της νέας παραλλαγής.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών που οφείλονται στην νέα παραλλαγή.

Πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια νέα πανδημία σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως αυτή που είχαμε πέρυσι».

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η εμφάνιση της παραλλαγής απέδειξε πώς η συσσώρευση εμβολίων στις πλούσιες χώρες απειλεί να παρατείνει την πανδημία.

Λιγότερο από το 6% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 και εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη μία δόση. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη παραλλαγή.

Δημοφιλή