«Ασανσέρ» οι εκτιμήσεις Κομισιόν και ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Προς το χειρότερο και οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2018 στην Ελλάδα κατά 2,0% έναντι αύξησης 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη την άνοιξη, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν- ωστόσο το 2019 η αύξησή του θα είναι 2,0% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο του 2,3%- τη στιγμή που 2,0% θα είναι επίσης η αύξηση και το 2020.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η πρόβλεψη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες των προηγούμενων σε σχέση με το πλεόνασμα, αλλά αρνητικότερες για το δημόσιο χρέος, το οποίο θα ανέλθει στο 182,0% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί σταδιακά στο 167,4% το 2020. Η ανεργία θα μειωθεί στο 19,6% του ενεργού πληθυσμού φέτος, ενώ θα συνεχίζει να υποχωρεί τα δύο επόμενα χρόνια για να υποχωρήσει στο τέλος του 2020 στο 16,9%.

Ιδιαίτερα αρνητική θα είναι το 2018 η εξέλιξη στον τομέα των επενδύσεων οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν σε σχέση με το 2017 κατά 2,1%, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη την άνοιξη η Κομισιόν εκτιμούσε ότι οι επενδύσεις θα αυξάνονταν φέτος κατά 10,3%. Πάντως, για το 2019 προβλέπεται σημαντική ανάκαμψη με αύξηση των επενδύσεων 14,6% και το 2020 αύξηση 9,6%.

Σε ό,τι αφορά στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις - κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη, η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η πρόβλεψή της βασίζεται στην υπόθεση μη αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής το 2019 και το 2020. «Από αυτό αναμένεται να προκύψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2019», τονίζει η Επιτροπή και προσθέτει τα εξής: «Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019».

Διαφωνεί το ΔΝΤ

Ωστόσο, σε θετικότερες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρουσίασε σήμερα την έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe).

Ειδικότερα, το Ταμείο προχωρά σε θετική αναθεώρηση και των δικών του προβλέψεων, καθώς πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, όταν πριν από έξι μήνες τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 1,8% για κάθε έτος αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα τη θέση ότι το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και συνεπώς δεν συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πολιτικών και των πολιτικών που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.

Σχετικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου που αναγνωρίζει μια τέτοια κίνηση ως ένα θετικό διαρθρωτικό μέτρο. Αναγνώρισε, όμως, πως το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και πως δεν γνωρίζει αναλυτικά τα στοιχεία για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο…. Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».

Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πιθανών κεφαλαιακών τους αναγκών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ υποστήριξε πως το Ταμείο δεν έχει διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για αυτά τα ζητήματα. Στο σημείο, όμως, αυτό παρατήρησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μακροχρόνια πρόβλημα και πως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί προσεχτικούς χειρισμούς. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», επισήμανε χαρακτηριστικά

Αρνητικές οι προβλέψεις Κομισιόν για την Ευρωζώνη

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχυ, δεδομένου ότι για φέτος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,1%, ενώ το 2019 από 2,3% που προέβλεπε την άνοιξη και κατά 1,9% από 2,0% το 2020. Περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,7% προβλέπεται και για το 2020.

Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και υπάρχουν πολλοί αλληλένδετοι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων. Οι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρθηκε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είναι η υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, οι τριβές των ΗΠΑ με τους διεθνείς εταίρους στο διεθνές εμπόριο, η αβεβαιότητα της κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Βrexit και οι αμφιβολίες για τη δημοσιονομική κατάσταση σε κάποιες χώρες- μέλη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή