ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2019 16:09 EEST | Updated 14/04/2019 16:11 EEST

Κομισιόν: Ανοιχτές οι πόρτες της ΕΕ προς την Τουρκία, αλλά πρέπει να λειτουργούν οι μεντεσέδες

Η Τουρκία θα βιώσει περίοδο σταθερότητας τα επόμενα 4 χρόνια, πρόβλεψε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Rawf8 via Getty Images

«Οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές και παραμένουν ανοιχτές, αλλά πρέπει να λειτουργούν οι μεντεσέδες για να παραμείνουν ανοιχτές» προειδοποίησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο Anadolu, προσθέτοντας πως οι «μεντεσέδες» είναι οι μεταρρυθμίσεις, η τήρηση των νόμων και η δημοκρατία. «Αν και γίνουν σωστά αυτά, μαζί όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την ένταξη της Τουρκίας, η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή» σημείωσε.

Ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η Τουρκία αφήνει πίσω της τις εκλογές για μια περίοδο σταθερότητα και αυτό της δίνει μια ευκαιρία. «Η Τουρκία θα βιώσει σταθερότητα χωρίς εκλογικές διαδικασίες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και θα έπρεπε να το δούμε σαν ευκαιρία» είπε σχετικά. Επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις για «πάγωμα» των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των κρατών- μελών.

 

Anadolu Agency via Getty Images

 

Επίσης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, στον χώρο των πληροφοριών, στο εμπόριο, στις μεταφορές και στην ενέργεια.

Ως προς την απελευθέρωση της βίζας, για την οποία η Τουρκία πιέζει από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό το 2016, ο κ. Σχοινάς είπε πως η Τουρκία πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι αισιόδοξος, επειδή οι επαφές και ο διάλογος ανάμεσα στις αρχές συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τελικό σημείο» είπε.

Η Τουρκία, που «άνοιξε τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), οπότε έχει σημειώσει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των ευρωπαϊκών αρχών» είπε ο κ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πως η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 90% χάρη στη συμφωνία, που περιελάμβανε πακέτο βοήθειας στην Τουρκία ύψους 6 δισ. ευρώ.