ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2020 20:35 EEST | Updated 05/06/2020 20:46 EEST

Κομισιόν: Πλήρες άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ ως τα τέλη Ιουνίου

Έναρξη άρσης των περιορισμών στα ταξίδια από και προς άλλες χώρες τον Ιούλιο.

JOE KLAMAR via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά σύνορά της έως τα τέλη Ιουνίου και θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια προς και από άλλες χώρες τον Ιούλιο, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Η Γιόχανσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πως οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ θα άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους έως τις 15 Ιουνίου, ορισμένες όμως θα μπορούν να το κάνουν μέχρι το τέλος του μηνός.

«Άρα αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι των εσωτερικών συνόρων θα αρθούν έως το τέλος Ιουνίου, υποθέτω. Θα πρέπει να σκεφθούμε τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ στις αρχές Ιουλίου», είπε.

Έκκληση από Ιταλία και Ισπανία

Στο μεταξύ η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε κοινή επιστολή της ιταλικής και της ισπανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό τα σύνορα των χωρών μελών της Ένωσης.

Οι δυο πρωθυπουργοί, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και πάλι η πλήρης ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, με κριτήρια ασφαλείας τα οποία μπορούν να καθοριστούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Παράλληλα, ζητούν την υιοθέτηση κοινών υγειονομικών κριτηρίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τομέα των μεταφορών, με πρωτόκολλα που να υπογραφούν από όλες τις χώρες μέλη. «Ιταλία και Ισπανία βιάζονται να φτάσουμε σε έναν σαφή καθορισμό των κανόνων, ώστε η τουριστική περίοδος να μπορέσει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ανοίγουν σύνορα Πολωνία και Βαλτικές χώρες

Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες θα ανοίξουν αντίστοιχα τα σύνορά τους ένθεν και ένθεν την ερχόμενη εβδομάδα, χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν εφαρμοσθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε από πλευράς του ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του.

Οι Βαλτικές χώρες -Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία- είχαν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα από τις 15 Μαΐου, συστήνοντας αυτό που ονομάζεται «ταξιδιωτική φούσκα» εντός της ΕΕ σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους.

«Συμφωνήσαμε πως η ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Σκβερνέλις στον λογαριασμό του στο Facebook, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Τα υπουργεία από τις δύο χώρες έλαβαν οδηγίες να εργασθούν πάνω σε αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία επιτρέπουν την είσοδο σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επιλέγοντας ιδίως εκείνες των οποίων οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται χαμηλά και μειώνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, που έχει επιβραδυνθεί στις Βαλτικές χώρες.

Οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες καλούνται να τηρήσουν αυτοπεριορισμό 14 ημερών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες από τις «επικίνδυνες» χώρες, όπως η Βρετανία κι η Σουηδία.

Ανοίγει νωρίτερα σύνορα η Ελβετία

Η Ελβετία σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορά της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) και τη Βρετανία στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή, η κυβέρνηση, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ένα αρχικό σχέδιο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Καρίν Κέλερ-Σούτερ ενημέρωσε τους συναδέλφους της για την κίνηση, που πάει πιο πέρα από ένα αρχικό σχέδιο να ανοίξουν τα σύνορα με τις γειτονικές Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία στις 15 Ιουνίου και με άλλες χώρες έως τις 6 Ιουλίου.

«Η γραμμή της κυβέρνησης συμβαδίζει με εκείνην πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στην άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της [ζώνης] Σένγκεν την Παρασκευή, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα για μια επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης στις 15 Ιουνίου», είπε.

Στην Ελβετία, τα νέα κρούσματα της COVID-19, της αναπνευστικής ασθένειας που προκαλείται από τον κορονοϊό, αυξήθηκαν την Παρασκευή κατά 23 και έφθασαν τα 30.936. Ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 1.660.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post