Κων. Δασκαλάκης στον Σ. Θεοδωράκη: «Ο Τραμπ έχει πλέον και πιστοποιητικό ξεφτίλας»

Ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη.
NurPhoto via Getty Images

Στην μάχη που δίνεται από το μέτωπο της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας κορονοϊού αναφέρθηκε ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλώντας στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη και αναφερόμενος σε νέες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού. Δεν έμεινε όμως εκεί αλλά τοποθετήθηκε επίσης για θέματα ηθικής στην επιστήμη, κακής χρήσης των τεχνολογιών, για την επιδημία των fake news, για τον Τραμπ και τον Τζόνσον αλλά για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τα όσα θα αφήσει πίσω της η πανδημίας, κυρίως δηλαδή εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς εργασία και κοινωνική ασφάλιση.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Όπως εξήγησε, συζητείται έντονα το θέμα εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούν μια βάση δεδομένων σχετικά με ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε στενή επαφή τον τελευταίο μήνα και εάν εκείνος αργότερα βρεθεί θετικός στον ιό θα ενημερώνονται όλες οι επαφές του . «Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα ’ μαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. Επίσης με ποιους βρέθηκα κοντά θα είναι αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά όποτε στα μάτια κάποιου που προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία, να βλέπει ότι διαφορά κρυπτογραφικά κλειδιά βρέθηκαν κοντά σε αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει το σε ποιον αυτά αναφέρονται. Ωστόσο πίσω από αυτό κρύβεται ότι θα υπάρχει μια βάση. Την οποία βάση, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί ας πούμε η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να έχει πρόσβαση και ξέρει ακριβώς ποιους είδε ο Δασκαλακης».

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο κ.Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά - σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Ο Τραμπ έχει πλέον και πιστοποιητικό ξεφτίλας

Αναφερόμενος στη στάση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και στους χειρισμούς ηγετών κρατών επεσήμανε ότι η πανδημία κορονοϊού χώρισε σε στρατόπεδα την επιστημονική κοινότητα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένα πάρτι συνωμοσιολόγων και τρολ. Σε αυτό όμως συμμετείχαν συχνά και ηγέτες όπως ο Τράμπ και ο Μπόρις Τζόνσον. «Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της επιδημίας με τους πολλαπλούς θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Τράμπ λέγοντας «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Να μοιραστούμε συλλογικά το κόστος

Δεδομένων των μεγάλων επιπτώσεων που έχει η πανδημία στην οικονομία, ο κ.Δασκαλάκης επισημαίνει επίσης πως αυτή η κρίση θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους (ήδη 25 εκατ. στις ΗΠΑ) και ανασφάλιστους για τους οποίους δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. «Αυτοί οι άνθρωποι ήτανε χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορωνοιος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσανε, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε ‘’τώρα που είμαστε όλοι on line και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε΄΄. Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».

Το διαζύγιο τεχνολογίας- επιστήμης από την ηθική

Δεν έκρυψε όμως και τον προβληματισμό του για την ταχύτατη ανάπτυξη της επιστήμης και την αδυναμία του μέσου πολίτη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αλλά και την ανησυχία πως αυτή την διαφορά στον βηματισμό μπορεί να είναι μία ευκαιρία για κάποιους «να μας κατευθύνουν, να μας εκμεταλλευτούν». Όπως εξηγεί «παίρνεις ένα αυτοκίνητο. Αν όμως στο αυτοκίνητο είναι κρυμμένη και η τεχνολογία που καταγράφει τις κινήσεις σου και τις στέλνει σε κάποια βάση δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να ξέρουν το που βρέθηκες, δεν είναι αυτό για το οποίο, πλήρωσες».

Και καταλήγει: «Δυστυχώς στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες ευκαιρίες, να κρύψεις μέσα στο προϊόν άλφα και το προϊόν βήτα και το γάμα και το δέλτα και ούτω καθεξής… η επιστήμη είχε πάρει ένα μικρό διαζύγιο αν θες από την φιλοσοφία και από την ηθική. Στο MIT αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα και γι´ αυτό προσπαθούμε να προσλάβουμε και θέσεις καθηγητών, οι οποίοι θα κοιτάνε ακριβώς αυτά τα πράγματα, τα ηθικά θέματα τα οποία προκύπτουν από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Νομίζω είμαστε πλέον σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι φοιτητές μας, της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών, θα πρέπει να παίρνουν και μαθήματα ηθικής, ή σε κάθε μάθημα να υπάρχουνε μερικά κεφάλαια, τα οποία, θα εφιστούν την προσοχή στους μαθητές για τις πιθανές κακές χρήσεις της τεχνολογίας».

Δημοφιλή