Κοντινό πέρασμα: Ενδεχόμενο διαστημικής «στενής επαφής» την Παρασκευή

Πιθανή «συνάντηση» κομματιού κινεζικού πυραύλου και ρωσικού παροπλισμένου δορυφόρου.
slavemotion via Getty Images

Δύο κομμάτια παλιών διαστημικών σκουπιδιών μπορεί να πλησιάσουν σε απόσταση 25 μέτρων, σύμφωνα με μια startup της Σίλικον Βάλεϊ που χρησιμοποιεί ραντάρ για να παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά.

Η LeoLabs παρακολουθεί τις πορείες ενός παροπλισμένου ρωσικού δορυφόρου και ενός κομματιού κινεζικού πυραύλου- και εκτιμά πως μπορεί να συναντηθούν πάνω από την Ανταρκτική τα ξημερώματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, άλλοι ειδικοί που έχουν εξετάσει τα διαθέσιμα δεδομένα θεωρούν πως ο δορυφόρος Kosmos-2004 και το τμήμα του πυραύλου ChangZheng θα «συναντηθούν» σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Με συνολική μάζα άνω των 2,5 τόνων, και σχετική ταχύτητα 14,66 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, μια σύγκρουση θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης ποσότητας θραυσμάτων. Δεδομένου του ύψους όπου βρίσκονται, περίπου στα 1.000 χλμ, τα θραύσματα αυτά θα παρέμεναν στη συγκεκριμένη ζώνη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα αποτελούσε απειλή για δορυφόρους που είναι σε κανονική λειτουργία.

Ούτε ο Kosmos-2004, που είχε εκτοξευτεί το 1989, ούτε το τμήμα του πυραύλου ChangZheng, που εκτοξεύτηκε το 2009, μπορούν να μετακινηθούν με κάποιον τρόπο.

Η LeoLabs κάνει υπολογισμούς χρησιμοποιώντας το δικό της δίκτυο ραντάρ, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, ο Μορίμπα Τζαχ, ειδικός του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η απόσταση των δύο αντικειμένων θα φτάσει μέχρι τα 70 μέτρα- και σε παρεμφερές συμπέρασμα έχει φτάσει και άλλη μια εταιρεία του κλάδου, η Aerospace Corporation.

Το θέμα της παρουσίας διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά και του κινδύνου που αυτά συνιστούν απασχολεί όλο και πιο έντονα τον χώρο της αεροδιαστημικής, δεδομένου του όλο και μεγαλύτερου αριθμού δορυφόρων που εκτοξεύονται και των υπηρεσιών που αυτοί προσφέρουν. Βάσει κάποιων μετρήσεων, εκτιμάται πως σε τροχιά υπάρχουν περίπου 900.000 αντικείμενα με μέγεθος άνω του ενός εκατοστού- και, λόγω των ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται, υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης μεγάλων ζημιών σε δορυφόρους που λειτουργούν κανονικά, σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ τους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), το πρόβλημα των συμβάντων κατακερματισμού είναι ιδιαίτερα έντονο, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκρήξεις σε τροχιά που προκαλούνται πχ από καύσιμα και μπαταρίες σε παλιά σκάφη και πυραύλους. Κατά μέσο όρο στις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμβαίνουν 12 τέτοια συμβάντα στο Διάστημα κάθε χρόνο, και ακολουθούν ανοδική πορεία.

Δημοφιλή