Δεν κάνει πίσω ο Κοντονής, πάει σε ρήξη με UEFA-FIFA

Δεν κάνει πίσω ο Κοντονής, πάει σε ρήξη με UEFA-FIFA
sport24

Ο Σταύρος Κοντονής δεν προτίθεται να κάνει πίσω και πάει σε ρήξη με την FIFA και την UEFA. Άμεσος ο κίνδυνος για την παρουσία των ομάδων μας στις ξένες διοργανώσεις, τι λένε οι ομάδες για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Μπορεί η UEFA και η FIFA να εξέφρασαν τις ξεκάθαρες αντιρρήσεις τους στο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε σε δημόσια διαβούλευση ο Σταύρος Κοντονής και πάει προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά δεν φαίνεται ο υφυπουργός Αθλητισμού να... ιδρώνει πολύ και πάει σε ολική ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ομάδες και την παρουσία τους στις ξένες διοργανώσεις.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οι διαφωνίες μεγάλες, όπως αυτές αναλύθηκαν στην επιστολή που έστειλαν από κοινού οι δυο Ομοσπονδίες. Ο κ. Κοντονής, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, αφού θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο και αν υπάρχει κοινή επιθυμία ώστε να μην επέλθει ρήξη, αυτή δύσκολα θα αποφευχθεί, αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να "γεφυρωθεί". Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα, τα οποία παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ο Σταύρος Κοντονής περιμένει ως τις 30 Απριλίου τις προτάσεις τους στη νέα συνάντηση που θα γίνει με ΕΠΟ, UEFA, FIFA, προκειμένου να παρθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά αυτή την στιγμή η ρήξη είναι "προ των πυλών", κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες απειλούνται ευθέως με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τόσο οι σύλλογοι, όσο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Άρθρο που καταργεί το αυτοδιοίκητο

Μάλιστα στο νομοσχέδιο προστέθηκε ένα άρθρο, το 16ο, το οποίο καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ που είχε θεσπιστεί από το νόμο Ορφανού. Αυτό είναι κάτι που τόνισε και σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης (16/4) ο Σταύρος Κοντονής. "Οσον αφορά το νομοσχέδιο οι διαφοροποιήσεις είναι ελαχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο. Καταργείται το αρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15, η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας

Μια βασική διαφωνία είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων, αφού η Πολιτεία θέλει εν ενεργεία δικαστές και μάλιστα να προκύπτουν με κλήρωση από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου και να έχουν διετή θητεία, ενώ η ΕΠΟ και οι ξένες Ομοσπονδίες θέλουν συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους. Άλλη διαφωνία είναι για τα πρόστιμα, με τις UEFA-FIFA να τονίζουν ότι πρέπει να είναι μόνο πειθαρχικά και όχι διοικητικά, ενώ υπάρχει σύγκρουση για την αναβολή αγώνων αν θεωρείται ύποπτος, την παρουσία της ΔΕΑΒ στα αποδυτήρια ή την δυνατότητα του υφυπουργού να αποβάλει ομάδες από το πρωτάθλημα που δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας στο γήπεδό της και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά.

«Κλειδί» στην υπόθεση η στάση της ΕΠΟ

Η πρόσφατη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Μισέλ Πλατινί μπορεί να έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν συμφωνεί η ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το δεδομένο είναι πως η ΕΠΟ έχει στο πλάι της την FIFA και την UEFA και θέλει να προστατέψει το αυτοδιοίκητο, στο οποίο θέλει να... εισχωρήσει ο κ. Κοντονής. Δεν πρόκειται ανάμεσα στις δυο πλευρές να υπάρξει σημείο επαφής, αφού Πολιτεία και Ομοσπονδία διαφωνούν ριζικά και αυτό δεν αλλάζει.

Τι λένε οι ομάδες

Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα, όπως και τις δικαστικές πλέον εξελίξεις για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας, αφού οι ποδοσφαιρικές αρχές ακόμη και οι διεθνείς δεν δείχνουν αντανακλαστικά αυτοκάθαρσης. Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ FIFA-UEFA και ελληνικής κυβέρνησης, λόγω του νέου νόμου Κοντονή, τονίζεται χαρακτηριστικά το εξής: «Το ιδανικό θα ήταν να μη φτάσουμε σε ρήξη, αλλά σε κατανόηση από την UEFA του πραγματικού μεγέθους της διάβρωσης που έχει υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την κατηγορούμενη "εγκληματική οργάνωση"».

Στον Ολυμπιακό θεωρούν πως μόνη αρμόδια για να δηλώσει τις ομάδες στο Champions League είναι η ΕΠΟ και πως ο Σταύρος Κοντονής δεν μπορεί να πάρει απόφαση για τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη και πως αυτό που έγινε στην Αγγλία με τον αποκλεισμό των ομάδων, δεν ήταν απόφαση της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά της ίδιας της αγγλικής Ομοσπονδίας που ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός είναι υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Στο "τριφύλλι" ακούν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Σταύρου Κοντονή και περιμένουν να κάνει πράξη τα όσα έχει. Θεωρούν πως πρέπει να γίνει το οτιδήποτε για να καθαρίσει το τοπίο στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να απομακρυνθούν άνθρωποι που του έχουν κάνει ζημιά.

Στον Ατρόμητο λένε πως δεν πιστεύουν πως θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο και στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική. Πιστεύουν ότι τα άρθρα θα διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μείνουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες. Ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, είπε στο Sport24.gr πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει υφυπουργός που θα βάλει την υπογραφή του σε χαρτί, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ομάδων μας από την Ευρώπη και πάνω απ' όλα της Εθνικής μας ομάδας από τις ξένες διοργανώσεις. Στο τέλος θα βρεθεί ένα κοινό έδαφος και όλα θα πάνε καλά».

Στον Αστέρα Τρίπολης αναφέρουν πως «μακάρι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Και όποιος αντέξει...».

Δημοφιλή