ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2020 10:26 EEST

«Κόντρα» ΝΑΤΟ- Λουκασένκο: Η Συμμαχία διαψεύδει τα περί ανάπτυξης «ενισχύσεων» στα σύνορα με τη Λευκορωσία

O Λευκορώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως στέλνει δυνάμεις στα σύνορα, ενώ το ΝΑΤΟ αρνείται πως αποτελεί απειλή για τη χώρα.

ASSOCIATED PRESS

Το NATO διέψευσε το βράδυ του Σαββάτου ότι έχει στείλει οποιεσδήποτε «ενισχύσεις» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, διαβεβαιώνοντας ότι οι κατηγορίες περί αυτού δεν έχουν «καμία βάση», απαντώντας έμμεσα στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το NATO ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν έχει καμία βάση. Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, το NATO δεν αποτελεί επ’ ουδενί απειλή για την Λευκορωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν αναπτύσσει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιφέρεια», διαβεβαίωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η εκπρόσωπος της βορειοατλαντικής συμμαχίας διαβεβαίωσε ότι το NATO βρίσκεται «σε καθαρά αμυντική» θέση.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Καλούμε το Μινσκ να επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» των πολιτών της Λευκορωσίας, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας από την πλευρά της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Λευκορώσου ηγέτη «προπαγάνδα του καθεστώτος», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε «για εντελώς ανυπόστατες δηλώσεις για κατά φαντασίαν εξωτερικές απειλές».

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε πως το ΝΑΤΟ προσπαθεί να διασπάσει τη Λευκορωσία και να εγκαταστήσει νέο πρόεδρο στο Μινσκ. Όπως ισχυρίστηκε, προετοιμάζονται δυνάμεις στην Πολωνία και τη Λιθουανία, και ο ίδιος ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά σύνορα της χώρας. «Κλυδωνίζουν την κατάσταση μέσα στη χώρα μας, προσπαθούν να ανατρέψουν τις αρχές» είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας πως έδωσε το Σάββατο σεντολή στον υπουργό Άμυνας να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, επιθεώρησε το Σάββατο τις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram από τη λευκορωσική προεδρία.

Κατά την άφιξή του στο Γκρόντνο, ο Λουκασένκο κατήγγειλε το κίνημα διαμαρτυρίας που υποκινείται, σύμφωνα με τον ίδιο, «από το εξωτερικό».

«Διέταξα τον υπουργό Άμυνας (...) να υπερασπιστεί πρώτα απ′ όλα το δυτικό μαργαριτάρι της Λευκορωσίας, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Γκρόντνο. Και να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Σημειώνεται πως μεγάλες λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί για την περιφέρεια του Γκρόντνο από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post