ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2018 14:52 EEST

Κόντρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Τουρκία. Ο Ιντσέ πιέζει τον Κιλιτσντάρογλου να του παραχωρήσει την εξουσία

Anadolu Agency via Getty Images

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του κύριου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής του κόμματος στη θέση του νυν επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Πρότεινα (στον Κιλιτσντάρογλου) να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να γίνω πρόεδρος του κόμματος και αυτός επίτιμος πρόεδρος», δήλωσε ο Ιντζέ στη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του στην Άγκυρα, την επομένη μιας συνάντησης των δύο ανδρών.

Ο Κιλιτσντάρογλου «θα μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και εγώ θα προετοιμάσω το κόμμα για τις (μελλοντικές) εκλογές δουλεύοντας από το Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) μέχρι το Αρντάχαν (βορειοανατολική Τουρκία)», πρόσθεσε ο Ιντζέ.

«Αν πει όχι, το κόμμα θα διευθετήσει το ίδιο το ζήτημα», συνέχισε, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως η διαδοχή πιθανότατα να μην είναι ομαλή. 

Το CHP ιδρύθηκε το 1919 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τοποθετείται στον χώρο της κεντροαριστεράς ενώ ο Κιλιντσντάρογλου ηγείται του κόμματος από το 2010. 

Σημειώνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, όμως ο Ιντζέ κατάφερε να συγκεντρώσει 30,6% των ψήφων, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε μόνο 22,6% των ψήφων.

 

Σημειώνεται πως ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει ήδη επιχειρήσει δύο φορές να πάρει την ηγεσία του κόμματος, χωρίς επιτυχία, όμως επελέγη ούτως ή άλλως από τον Κιλιτσντάρογλου για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι γνωστές και ενώ το κόμμα ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2019.

Ο Ιντζέ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα μεταβεί στις 81 επαρχίες της Τουρκίας για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)