ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2020 15:45 EEST

Κονγκό: Ασθενής με Έμπολα απέδρασε και κρύβεται σε περιοχή που ελέγχεται από πολιτοφυλακές

Ανησυχία στις αρχές της χώρας.

Reuters
.

Ένας ασθενής με Έμπολα που απέδρασε από κέντρο νοσηλείας στο ανατολικό Κονγκό νωρίτερα μέσα στον μήνα κρύβεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από τοπικές πολιτοφυλακές, ανέφεραν τοπικές αρχές και αξιωματούχος του ΠΟΥ την Τρίτη.

Ένα σύμπλεγμα νέων κρουσμάτων Έμπολα εμφανίστηκε στις 10 Απριλίου στην πόλη Μπενί, δύο ημέρες πριν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακηρύξει, όπως αναμενόταν, το τέλος της δεύτερης μεγαλύτερης επιδημίας Έμπολα στον κόσμο, που προκάλεσε πάνω από 2.200 θανάτους από τότε που άρχισε, τον Αύγουστο του 2018.

Στις 17 Απριλίου ένας 28χρονος οδηγός μοτοσικλέτας- ταξί που είχε βρεθεί θετικός στον Έμπολα έφυγε από το κέντρο όπου νοσηλευόταν, στην πόλη Μπενί. Υγειονομικοί υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση να τον εντοπίσουν. Ωστόσο οι τοπικές αρχές ανέφεραν την Τρίτη πως ζούσε σε μια περιοχή που ελέγχεται από έναν αριθμό ένοπλων πολιτοφυλακών.

«Η τοποθεσία του αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, σε μια περίοδο που η περιοχή μαστίζεται από πολλά προβλήματα, περιλαμβανομένων ενόπλων ομάδων» είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος του Μπενί, Μουχίντο Μπακβαναμάχα.

Ο Μπουμπακάρ Ντιαλό, αναπληρωτής διευθυντής περιστατικών για την επιχείρηση του ΠΟΥ για τον Έμπολα, είπε ότι το κρούσμα θεωρείται πως βρίσκεται στην περιοχή του Μπενί που ελέγχεται από ένοπλες ομάδες των Μάι-Μάι.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ένα έβδομο νέο κρούσμα την Τρίτη – μια 39χρονη που ήταν σε περιορισμό από τότε που πέθανε η κόρη της από την ασθένεια, στις 20 Απριλίου.

Μικρά ξεσπάσματα είναι συνηθισμένα προς το τέλος μιας επιδημίας Έμπολα, αλλά οι υγειονομικοί πρέπει να διασφαλίζουν πως ο ιός περιορίζεται μέσω ιχνηλασίας, καραντίνας και εμβολιασμού των επαφών των νέων κρουσμάτων. Δύο νέα εμβόλια συνέβαλαν σημαντικά στον περιορισμό του Έμπολα, αλλά η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού και οι επιθέσεις πολιτοφυλακών εμποδίζουν τους υγειονομικούς να φτάσουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία.