Κόρη επιζήσασας του Ολοκαυτώματος μηνύει ιστορικό που «αποκάλυψε» σχέση της μητέρας της με Ναζί φρουρό

Μια ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Warwick προσέβαλλε την φήμη της νεκρής επιζήσασας του Ολοκαυτώματος πηγαίνοντας κόντρα στο νόμο.
Φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν, Απρίλιος του 1945.
Φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν, Απρίλιος του 1945.
Mondadori Portfolio via Getty Images

Η κόρη μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε μια νομική διαμάχη για να προστατεύσει τη φήμη της νεκρής μητέρας της από τους ισχυρισμούς ότι είχε λεσβιακή σχέση με μια φρουρό των SS.

Νωρίτερα φέτος, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Δρ. Άννα Χάκοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Warwick, παραβίασε τα δικαιώματα της υστεροφημίας της γυναίκας. Εκείνη ισχυρίστηκε δημόσια ότι είχε σεξουαλική σχέση με γυναίκα φρουρό Ναζί, όσο ήταν φυλακισμένη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η κόρη της γυναίκας μήνυσε τώρα την ακαδημαϊκό διεκδικώντας 25.000 ευρώ για πέντε φερόμενες παραβιάσεις της απόφασης, τις οποίες αρνείται η ακαδημαϊκός, με μια νέα δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φρανκφούρτη.

Έχει επίσης υποβάλει καταγγελία στο Πανεπιστήμιο Warwick, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσον η συμπεριφορά της Χάκοβα απέναντί της πληροί τα ηθικά ερευνητικά πρότυπα.

LAPI via Getty Images

Η γυναίκα εβραϊκής καταγωγής πέθανε πριν από 10 χρόνια και συνάντησε τη φρουρό, όταν μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αμβούργο το 1944, δήλωσε ο δικηγόρος της κόρης της στο περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

Η φρουρός των SS ερωτεύτηκε τη νεαρή γυναίκα και φαντάστηκε ότι είχαν μέλλον μαζί μετά τον πόλεμο, άκουσε το δικαστήριο από την ιστορικό. Η φρουρός ακολούθησε την κρατούμενη όταν μεταφέρθηκε σε δύο άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το τελευταίο ήταν το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μετά την απελευθέρωση αυτού του στρατοπέδου το 1945 , η φρουρός συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να κρυφτεί μεταξύ των κρατουμένων. Το 1946, ένα βρετανικό στρατιωτικό δικαστήριο την καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Η Χάκοβα, η οποία ερευνά την παράξενη ιστορία του Ολοκαυτώματος , είπε ότι μαρτυρίες επιζώντων από τα στρατόπεδα και νομικά έγγραφα από τη δίκη του φρουρού την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο γυναίκες μπορεί να είχαν λεσβιακή σχέση, είτε καταναγκαστική είτε συναινετική. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε σαφής απόδειξη αυτού.

Πέρυσι, σε διαφημιστικό υλικό που ανακοίνωσε διαλέξεις στη Γερμανία και την Αυστρία σχετικά με την έρευνά της, η Χάκοβα ονομάτισε τις δύο γυναίκες και είπε ότι είχαν λεσβιακή σχέση. Η ιστορικός προώθησε μια διάλεξη στο Twitter με μια φωτογραφία της Εβραίας, ενώ σε μια άλλη διαδικτυακή ανακοίνωση, γραμμένη στα γερμανικά, δήλωσε ότι «οι τρόφιμοι του… γυναικείουστρατοπέδου παρατήρησαν τη σχέση μεταξύ της φρουράς και της φυλακισμένης ότι χαρακτηριζόταν τόσο απο γοητεία όσο και από μίσος.

LAPI via Getty Images

Η κόρη, η οποία τρομοκρατήθηκε από τις ανακοινώσεις, πήγε την Χάκοβα στο δικαστήριο της Γερμανίας , καθώς η μητέρα της ήταν Γερμανίδα πολίτης και σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, η φήμη ενός ατόμου προστατεύεται από συκοφαντίες μετά το θάνατό τους. Ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί απειλούσαν να καταστρέψουν την «εικόνα και τα επιτεύγματα της μητέρας της».

Στην υπεράσπισή της, η δικηγόρος της Χάκοβα επικαλέστηκε τόσο την ελευθερία της γνώμης όσο και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Τον Απρίλιο, το δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Χάκοβα παραβίαζαν την αξιοπρέπεια της νεκρής γυναίκας και ότι πρέπει να αποφύγει ξανά στο μέλλον να ισχυριστεί ότι η πρώην κρατούμενος είχε σεξουαλική ή λεσβιακή σχέση με την φύλακα των SS. Της απαγορεύτηκε επίσης να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομα ή τη φωτογραφία της γυναίκας σε αυτό το πλαίσιο χωρίς την άδεια της κόρης της.

«Θέλω το πανεπιστήμιο να λάβει ισχυρότερη πειθαρχική δράση εναντίον της και να καταβάλει αποζημίωση για την ακραία ταλαιπωρία που μου προκάλεσε», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της κόρης.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή