Ισραηλινές επιχειρήσεις κατά στελεχών της «Ισλαμικής Τζιχάντ» σε Γάζα και Δαμασκό

Ο θάνατος του Μπάχα Αμπού αλ Άτα, κορυφαίου στελέχους της, επιβεβαιώθηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση.
|
ASSOCIATED PRESS

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν ένα κορυφαίο στέλεχος της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» σε ένα στοχευμένο πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Ο θάνατος του Μπάχα Αμπού αλ Άτα, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί για μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων και σχεδιασμό περισσότερων, φαίνεται πως θα αποτελέσει μια νέα πρόκληση για τη Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, και προσπαθεί να διατηρήσει την εκεχειρία με το Ισραήλ από τη σύγκρουση του 2014 και μετά.

Στην έκρηξη, η οποία συγκλόνισε το κτίριο στην περιοχή Σετζάια της Γάζας λίγο πριν την αυγή, σκοτώθηκε και η σύζυγος του Αλ Άτα, σύμφωνα με την «Ισλαμική Τζιχάντ». Ακόμη, τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα. Λίγο αργότερα Παλαιστίνιοι αντάρτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν σειρήνες μέχρι και την Ασντόντ, 20 χλμ μακριά, σύμφωνα με μάρτυρες.

ASSOCIATED PRESS

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι ενέκρινε την επιχείρηση εναντίον του Αλ Άτα, προσάπτοντάς του την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες, με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και με την ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών και τονίζοντας ότι σχεδίαζε νέες επιθέσεις.

ASSOCIATED PRESS

«Ο Αμπού Αλ Άτα ήταν υπεύθυνος για το μεγαλύτερος μέρος της δραστηριότητας της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν ωρολογιακή βόμβα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νετανιάχου, που κατηγορεί τον Αλ Άτα για σχεδιασμό «επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω διαφόρων μέσων».

Η «Ισλαμική Τζιχάντ» επιβεβαίωσε τον θάνατό του, λέγοντας πως ήταν εν μέσω «ηρωικής τζιχαντιστικής δράσης» και υποστηρίζοντας πως θα προβεί σε αντίποινα. Από πλευράς της η Χαμάς υποστήριξε πως το Ισραήλ «φέρει την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες αυτής της κλιμάκωσης» και δεσμεύτηκε πως ο θάνατος του Αλ Άτα «δεν θα μείνει ατιμώρητος».

Επιχείρηση και στη Δαμασκό

Επίσης, η οργάνωση ανέφερε πως το Ισραήλ στοχοποίησε και το σπίτι ενός από τους αξιωματούχους της στην πρωτεύουσα της Συρίας, σκοτώνοντας έναν από τους γιους του.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ νωρίτερα μετέδωσαν πως τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, με στόχο σπίτι στη Δαμασκό, χωρίς να διευκρινίσουν ποιος στοχεύθηκε και από ποιους.

Αξιωματούχος της οργάνωσης επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για περιστατικό κατά το οποίο επλήγη το σπίτι του Ακράμ αλ Ατζουρί, πολιτικού της ηγέτη. Συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι επρόκειτο για σπίτι κοντά στην πρεσβεία του Λιβάνου. Προηγουμένως είχαν αναφέρει ότι ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ κατά «εχθρικού στόχου» πάνω από τη Νταράγια, προάστιο νοτιοδυτικά της Δαμασκού.

Η «Ισλαμική Τζιχάντ» έχει την ίδια ιδεολογική δέσμευση με τη Χαμάς ως προς την καταστροφή του Ισραήλ, ωστόσο, αντίθετα με τη Χαμάς, έχει ταχθεί πολλές φορές κατά των αιγυπτιακών πρωτοβουλιών για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

ASSOCIATED PRESS
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)