Κορυφώνεται η ένταση στη Βουλή στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Κορυφώνεται η ένταση στη Βουλή στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Με τα βέλη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς είπε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ολοκλήρωσης του προγράμματος «με μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», με αποκατάσταση της δυνατότητάς της να καλύπτει τις δανειοδοτικές ανάγκες της στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης.

Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, συζήτησης κατά την οποία προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφώνων, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η χώρα επιστρέφει σε κανονικότητα και στο πεδίο της Ενημέρωσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε μια «καρικατούρα» δημόσιας τηλεόρασης και μη αδειοδοτημένους σταθμούς, «ένα Δημόσιο δηλαδή, που αποχωρούσε από την υποχρέωση ρύθμισης και παρέμβασης σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα». Σε αντιπαραβολή περιέγραψε πως αυτή την στιγμή υπάρχει η ΕΡΤ, «η οποία στάθηκε στα πόδια της, κάνει βήματα πολύ πριν τα ιδιωτικά κανάλια για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, όπως το ψηφιακό ραδιόφωνο και την υβριδική τηλεόραση και αδειοδοτημένους πλέον ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ο κ. Παππάς κάλεσε τη ΝΔ, να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, «που τόσο ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή τα τελευταία τρία χρόνια», καθώς διότι -όπως ανέφερε- πριν, είχαν μπει όλα στον αυτόματο πιλότο της εκχώρησης του δημόσιου χώρου.

«Το επιχείρημα για τους άπειρους τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεχίζεται ακόμη να το υποστηρίζετε;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως το ΕΣΡ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αποφάσισαν πως θα ήταν επτά οι άδειες και προσήλθαν μόνον έξι υποψήφιοι, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν όρια ως προς την οικονομική βιωσιμότητα.

«Εκτός αν θέλουμε να κατεβάσουμε τόσο πολύ τον πήχυ, ώστε να μην υπάρχει όριο για τους εργαζόμενους, το πρόγραμμα και την ποιότητα του εκπεμπόμενου σήματος» συνέχισε ο υπουργός και ζήτησε από τη αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της και «καθώς για πρώτη φορά το Δημόσιο θα εισπράττει από τηλεοπτικές άδειες, να εκφράσει θέσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Παππάς προχώρησε σε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας πως πριν από τρία χρόνια, τέτοιες ημέρες, ο ελληνικός λαός βρισκόταν ενώπιον διλημμάτων και ενώπιον ιστορικών επιλογών.

Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια μίλησε μεταξύ άλλων και για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που επεκτείνεται στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Το ζήτημα επανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Τσακαλώτος, «επί ΝΔ, ούτε τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε τα μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ, κατέθεταν δήλωση πόθεν έσχες».

Eurokinissi

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του τόνισε πως ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το «νόμο Σταθάκη» δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.

«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην έμποροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Είχε προηγηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έθεσε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις. «Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες. Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Eurokinissi

Στο θέμα αναφέρθηκε και Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για χρέη στο Δημόσιο, δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά τι θα γίνει εφόσον ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ίδιος με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν προβλέπει ρητά την προστασία της. Επίσης είπε ότι υπάρχει ζήτημα από ποια τιμή ξεκινάει η πλειστηριασμός και ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας για μετά την 31.12.2018 και αν έχει αποτελέσει αυτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κόβει σήμερα το επίδομα των πολυτέκνων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στην ουσία καταργεί τη δημογραφική πολιτική.

Eurokinissi

Δύο μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Η μία αφορά τη συνολική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο υπάρχει από το 1955 και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Η άλλη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας, η οποία και αποτελεί προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η δουλειά αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, στο θεσμικό επίπεδο συμπληρώνει την πολύ σημαντική προσπάθεια που κάνουμε στον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας. «Προσπάθεια που έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ», όπως τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι: «δεν νομοθετούμε ερήμην των πολιτών και των φορέων αλλά σε διαρκή διάλογο και συνεννόηση μαζί τους. Οι πόρτες του υπουργείου Οικονομίας είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές», σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι προιόν εξαντλητικού διαλόγου με την αγορά.

Δημοφιλή