ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2020 08:33 EET | Updated 26/01/2020 13:01 EET

Κοροναϊός: Στους 56 οι νεκροί στην Κίνα - Ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσης του ιού

Τρίτο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Reuters

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι Κινέζοι πολίτες, ενώ πέθαναν 56 άνθρωποι από την ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV, θεωρείται πως είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν είχε στο παρελθόν εντοπιστεί σε ανθρώπους. Ο ιός SARS που είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν επίσης κοροναϊός.

Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε το Σάββατο ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όσο οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο σπεύδουν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας πανδημίας. 

Ο ιός, που πιστεύεται ότι προήλθε από μια αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν που πωλεί παράνομα άγρια ​​ζώα, έχει εξαπλωθεί σε κινέζικες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ εκτός συνόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία , την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτή την εβδομάδα σταμάτησε να προειδοποιεί ότι θα ξεσπάσει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αμφισβητούν εάν η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να περιορίζει την επιδημία.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως, ενώ οι κινεζικές αρχές κάνουν ότι μπορούν για να ξεπεράσουν τους χειρότερους κινδύνους. 

Το ξέσπασμα έχει επισκιάσει την έναρξη του Σεληνιακού Νέου Έτους, που είναι συνήθως εορταστική εποχή του χρόνου, με ακυρωθείσες δημόσιες εκδηλώσεις και κλείσιμο πολλών τουριστικών χώρων. Πολλοί άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ζητούν να επεκταθούν οι εβδομαδιαίες διακοπές ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Τρίτο κρούσμα στις ΗΠΑ 

Το τρίτο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκε  στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, το επίκεντρο του ιού στην Κίνα, έγινε γνωστό από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν ότι οι εξετάσεις στον ασθενή βγήκαν θετικές στον νέο κοροναϊό. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο στην κομητεία Όραντζ. Ο κίνδυνος μιας μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο παραμένει μικρός μέχρι τώρα» διαβεβαιώνει η Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που αφίχθη το πρόσωπο αυτό στις ΗΠΑ ούτε για την ταυτότητά του.

Τα άλλα δύο κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν μια 60χρονη που επέστρεψε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο και έναν άνδρας, περίπου 30 ετών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, που είχε επίσης επισκεφθεί πρόσφατα την κινεζική πόλη.

ALAIN JOCARD via Getty Images

Προσωρινή απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από μια αγορά όπου πωλούνταν τέτοιου είδους ζώα.

Η εκτροφή, η μεταφορά ή η πώληση όλων των ειδών άγριων ζώων απαγορεύονται «από την ημερομηνία ανακοίνωσης έως το τέλος της επιδημίας», σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσαν τρεις υψηλόβαθμοι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Γεωργίας.

HECTOR RETAMAL via Getty Images

Ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσης του ιού 

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού που ευθύνεται για τον θάνατο 56 ανθρώπων μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

 

Πρώτο «ύποπτο» κρούσμα στο Τορόντο

Ένα πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.

Tyrone Siu / Reuters

Αρνητικοί στον νέο κοροναϊό οι Κινέζοι τουρίστες στη Ρωσία

Οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, είναι όλοι τους Κινέζοι πολίτες.

Ωστόσο, βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας της πόλης στο πρακτορείο Tass.

«Όλοι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, εξετάστηκαν. Τα εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό 2019-CoV είναι αρνητικά», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Δεν εντοπίστηκε ο ιός».

Όλοι οι ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο εκτός από μία γυναίκα που διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α. «Λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία...Ανταποκρίνεται καλά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές έχουν στείλει 1.230 γιατρούς στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Κρούσματα του ιού αυτού έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Thomas Peter / Reuters

Η πόλη Τιαντζίν αναστέλλει τα δρομολόγια λεωφορείων

Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People’s Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ξημερώματα πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Νωρίτερα η επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε ο ιός, ανακοίνωσε 13 νέους θανάτους, ενώ επίσης στην Σαγκάη καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.

James Pomfret / Reuters

Κλείνουν τα θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park

Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

ALAIN JOCARD via Getty Images

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκκενώνει το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην Ουχάν 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταφέρει το προσωπικό στο αμερικανικό προξενείο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, πρόσθεσε.

ALAIN JOCARD via Getty Images

Δεν αποκλείεται τελικά η πόλη Σαντόου

Οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή, αφού νωρίτερα ήταν η πρώτη πόλη στη χώρα που ανακοινώνει μια τέτοια ενέργεια έξω από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να εξηγούν για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή

Η Σαντόου απέχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ιού και τελεί ουσιαστικά σε καραντίνα από την Πέμπτη.

Ο πρόσφατα εντοπισμένος κοροναϊός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα στοιχεία γύρω από αυτό, όπως το πόσο επικίνδυνο είναι και πόσο εύκολα εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία υπήρξε θανάσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα, αν και ορισμένοι υπάλληλοι υγείας και εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθοδών. 

H Γουχάν κατασκευάζει δύο νέα νοσοκομεία με συνολικά 2.300 κρεβάτια για τη θεραπεία ασθενών.

 

(Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

 
 

Sponsored Post