ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2020 08:14 EET | Updated 13/11/2020 08:17 EET

Κορονοϊός: Η θνησιμότητα μειώθηκε κατά 30% από τον Απρίλιο

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

ASSOCIATED PRESS

Η πιθανότητα μια λοίμωξη από κορονοϊό να αποδειχθεί θανατηφόρα έχει μειωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο από τον Απρίλιο λόγω της βελτιωμένης θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (IHME).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα η COVID-19 σκοτώνει τώρα περίπου το 0,6% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, σε σύγκριση με περίπου 0,9% στο πρώτο κύμα της πανδημία, δήλωσε ο διευθυντής του IHME, Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ στο Reuters.

Οπως είπε, τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν ότι οι γιατροί έχουν βρει καλύτερους τρόπους για την περίθαλψη των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αραιωτικών αίματος και υποστήριξης με οξυγόνο. Εχουν, επίσης, εντοπιστεί αποτελεσματικές θεραπείες, όπως το στεροειδές «δεξαμεθαζόνη».

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να μετρήσουν με ακρίβεια μια κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας: το ποσοστό θνησιμότητας, ή το ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το επικίνδυνο παθογόνο και είναι πιθανό να πεθάνουν. Η δυσκολία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που μολύνονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν αναγνωρίζονται ποτέ ως ασθενείς.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το IHME είπε ότι χρησιμοποίησε ένα ποσοστό λοίμωξης-θνησιμότητας (IFR) που προέκυψε από έρευνες μετά τον υπολογισμό της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID-19 σε σύγκριση τους νεότερους.

«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος σχετίζεται πολύ με την ηλικία. Για κάθε έτος ηλικίας, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 9%», εξήγησε ο Μάρεϊ.

Το Ινστιτούτο με έδρα το Σιάτλ - μια σημαντική πηγή προβλέψεων για την πανδημία του κορονοϊού-  είπε ακόμη ότι έχει καθορίσει πως το ποσοστό θνησιμότητας για την COVID-19 είναι χειρότερο σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με το IHME, η ανάλυσή από τουλάχιστον 300 έρευνες σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας με βάση την ηλικία υποδηλώνει πτώση 30% από τον Μάρτιο/Απρίλιο.

Παρά τη θετική αυτή τάση, τα κρούσματα και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα ανέφερε ότι η μοντελοποίησή της υποδηλώνει επιπλέον 439.000 αθροιστικούς θανάτους στις ΗΠΑ έως την 1η Μαρτίου, και μια κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στα μέσα Ιανουαρίου με 2.200 νεκρούς.